Učenci v šole, podaljšane počitnice ali se nadaljuje šola na daljavo? Kacin pojasnjuje.

Jelko Kacin je na novinarski konferenci tudi povedal, da bodo nekatere ukrepe zagotovo podaljšali.

Prlekija-on.net, sreda, 28. oktober 2020 ob 12:35
Učenci v šole, podaljšane počitnice ali se nadaljuje šola na daljavo?

Učenci v šole, podaljšane počitnice ali se nadaljuje šola na daljavo?

V sredo je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 vladni govorec za COVID-19, Jelko Kacin, odgovarjal tudi na vprašanja glede tega, ali se nam obetajo kakšni novi ukrepi in o morebitnem nadaljevanju šolanja.

Kacin: Nekatere ukrepe bomo zagotovo podaljšali

Kacin je na vprašanje o morebitnih novih ukrepov povedal: "V tem trenutku se pripravlja popoldanski nastop, kjer bosta gosta prof. dr. Beović in prof. dr. Petrovec, vlada pa se bo jutri zvečer zbrala na Brdu pri Kranju in odločila o morebitnem podaljšanju ukrepov. Kaj točno bi lahko še razpravljala je veliko odvisno od razprave, ki bo jutri popoldan potekala na evropski ravni, ker se želijo ukrepi znotraj EU sinhronizirati in po tem sestanku se bo tudi slovenska vlada odločala kako naprej. V primeru, da bomo nekatere ukrepe podaljšali in zagotovo jih bomo kar precej podaljšali, bomo potem v petek zjutraj sklicali tiskovno konferenco, na kateri bodo sodelovali tisti člani vlade, ki so odgovorni za izvajanje in seveda tudi nadzor izvajanja teh ukrepov."

Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Jelko Kacin: V Murski Soboti v torek 47 novih okužb


Kako bo s šolanjem v naslednjem tednu?

Kacin je odgovarjal tudi na vprašanje, ali se naslednji teden učenci vračajo v šole ali bodo morebiti podaljšali počitnice in bi nato pouk nadomeščali ob sobotah in v juniju. O podaljšanju počitnic so spregovorili tudi že ravnatelji, predvsem iz območij, kjer je okužb veliko in kjer pričakujejo, da se bo prihodnji teden nadaljevalo šolanje na daljavo.

Glede tega je Kacin povedal, da so to opcije, ki krožijo med ljudmi. "Vlada bo odločila takoj, ko bo mogoče. Najkasneje pa jutri, v četrtek zvečer, in po tej odločitvi bodo s tem seznanjeni tudi vsi ravnatelji. Mi pa bomo na tiskovni konferenci pojasnili vse, kar je v zvezi s tem potrebno," je ob tem pojasnil Kacin. Glede parametrov za odločanje, ali se učenci vračajo v šole ali ne, je Kacin povedal, da so to parametri o epidemiji: "Čeprav se danes zdi, da je ta številka zelo skokovit skok, pa ste nekajkrat danes slišali, da se v približno sedmih dneh poveča, podvoji število za dvakrat. Če pogledamo število okuženih danes, bomo ugotovili, da je okuženih kar nekoliko manj kot dvakrat toliko, kot pred tednom dni. In ko bomo videli jutrišnje številke, bomo lahko z večjo zanesljivostjo sklepali, kateri matematični model je najboljši približek tega. In na podlagi tega se bo stroka odločila in vladi predlagala ukrepe. Ne moremo si samo želeti, potrebujemo dejstva, ta dejstva so število okuženih na eni strani, in na drugi strani število bolnikov, ki prihajajo v bolnišnice. Če želimo preprečiti nadaljnje naraščanje števila obolelih, se moramo dosledno držati vseh pravil, priporočil in omejitev. Samo na ta način bomo preprečili nadaljnje skokovito naraščanje števila obolelih, velik del teh ljudi pa potrebuje tudi bolnišnično oskrbo in nekateri celo intenzivno nego. To so elementi, na podlagi katerih se bo vlada morala odločiti jutri in svojo odločitev sporočiti čim prej," je še pojasnil Kacin.



Več v Slovenija