Prihajajo hitri testi, ki so lahko na voljo že znotraj ene ali dveh ur

Z antigenskimi testi bodo razbremenili mikrobiološke in molekularne laboratorije velike količine kužnin in omogočijo ljudem, da se bodo lahko testirali blizu kraja, kjer živijo, testi pa bodo na voljo v veliko krajšem času.

Prlekija-on.net, sreda, 28. oktober 2020 ob 17:43
Prihajajo hitri testi, ki bodo na voljo v eni ali dveh urah

Prihajajo hitri testi, ki bodo na voljo v eni ali dveh urah

Na popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sdelovali vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje, dr. Bojana Beović, član svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje, prof. dr. Miroslav Petrovec in vladni govorec za COVID-19, Jelko Kacin.

V uvodu je Kacin povedal, da je predsednik vlade, Janez Janša, danes obiskal UKC Ljubljana in se seznanil z dosedanjimi odločitvami, načrti in realizacijo povečanja nujno potrebnih dodatnih postelj. "Kolektivu UKC Ljubljana je izrekel priznanje za njihovo delo in veliko odzivnost ter življenjske prilagoditve pri organizaciji dela." Kot je povedal, je Janša izkazal podporo in hvaležnost, ne samo naši največji bolnišnici, temveč celotnemu zdravstvenemu sistemu, za delo, ki ga v teh težkih razmerah opravlja. "Pri tem je UKC Ljubljana brez dvoma lahko zgled in hkrati tudi spodbuda drugim javnim zavodom."

Učenci v šole, podaljšane počitnice ali se nadaljuje šola na daljavo?

Učenci v šole, podaljšane počitnice ali se nadaljuje šola na daljavo? Kacin pojasnjuje.


Ocenjuje se, da je pozitivna 1 oseba od 33

Tema popoldanske konference pa je predvsem predstavitev novega načina testiranja. "Tako pri nas, kot na ravni EU, že dalj časa poteka razprava o spremenjenem načinu testiranja. Razprava gre v smer zagotovitve bolj učinkovitega in hitrejšega testiranja, tudi s pomočjo antigenskih testov oz. t.i. hitrih testov," je pojasnil Kacin.

Dr. Beovićeva je povedala, da "je zelo verjetno, da se bo v naslednjih dneh, kljub temu, da bodo ukrepi prijeli, število še povečevalo in bomo v Sloveniji imeli 1000 bolnikov, ki nujno potrebujejo bolnišnično zdravljenje zaradi ene same diagnoze, zaradi ene same bolezni, to je res zelo posebna situacija," je povedala ter dodala: "Tisto, kar nas posebej skrbi niso oboleli za COVID-19, ampak tisti, ki so hudo bolni in potrebujejo bolnišnično zdravljenje - tukaj smo že včeraj presegli številko 600 in od tega je bilo 99 takih, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje."

"Ocenjuje se, da je pozitivna 1 oseba od 33. Lahko ocenjujemo koliko ljudi na dan srečamo in kakšna je verjetnost, da smo srečali nekoga, ki je okužen. Pri tem nam lahko zelo pomaga aplikacija OstaniZdrav, da nas na to opozori," je povedala Beovićeva ter dodala, da so začeli premišljevati, kako bi način testiranja izboljšali, kako bi zagotovili, da pridejo do testa vsi tisti, ki ga nujno potrebujejo. "Sledili smo dvem poglavitnim načelom. Prvič: potrebujemo opravljen test pri ljudeh, ki so oboleli za COVID-19 in pri katerih se pričakuje, da bodo imeli hujši potek. Drugič: epidemiološki razlog - ljudje, ki so v stiku z bolj ranljivimi ali pa so v stiku s številnimi ljudmi. Na ta način bo št. testov manjše."

Prihajajo hitri testi, ki bodo na voljo v eni ali dveh urah

Dr. Petrovec je povedal, da je razmah epidemije pokazal, da način testiranja, ki ga uporabljajo povsod po svetu, pravzaprav pomeni, da so dosegli mejo, ki je nevzdržna. "Po vsem svetu prihaja do pomanjkanja reagentov, plastičnih pripomočkov, ki se uporabljajo za testiranje, tak način ni vzdržen v nobeni državi."

"Testi, ki so bili sedaj na voljo, so že sami po sebi tehnološko izredno zapleteni in so nagnjeni tudi k temu, da zahtevajo zelo rigorozne kontrole. V vrhu epidemije spomladi, so laboratoriji naredili 1000-1300 testov, včerajšnja št. je bila blizu 7500," je povedal dr. Petrovec ter dodal: "Situacija v Sloveniji ni nič drugačna, kot je v tujini. K sreči prihajajo nove tehnologije, ki bodo pomagale, da bodo bolniki dobili test hitreje, da bodo lahko hitreje in varneje obravnavani."

"Samo 20-25 % testov je poslanih iz bolnišnic in DSO, vse ostalo testiranje pa se izvaja na primarnem zdravstvu (ZD, vstopne točke). Ugotovili smo, da je na teh vstopnih točkah testiranih okoli 60 % ljudi, ki zelo verjetno ne bi potrebovali najboljšega testa." Dr. Petrovec je povedal, da na drugi strani prihajajo še boljše novice - "prihajajo antigenski testi, ki bodo dosegljivi vsem zdravstvenim ustanovam, ki imajo svoje laboratorije, ki uporabljajo aparature, ki so že na voljo in bodo omogočale testiranje v veliko večjem številu." Kot je povedal, antigenski testi za razliko od molekularnih ne dokazujejo genoma virusa, ampak njegove fizične delčke, ki jih tak test zazna. "Imamo dve vrsti testov - hitri testi in t.i. masivno uporabni antigenski testi. Z veseljem lahko rečem, da so ti testi trenutno že na voljo."

"Z antigenskimi testi razbremenimo mikrobiološke in molekularne laboratorije velike količine kužnin in omogočimo ljudem, da se bodo lahko testirali blizu kraja, kjer živijo, testi pa bodo na voljo v veliko krajšem času. Govorimo o hitrih testih, ki so lahko na voljo že znotraj ene ali dveh ur. Zelo pomembno dejstvo za antigenske teste je tudi, da trenutno ni videti, da bo prišlo do takega pomanjkanja in bo možno število testiranj še povečati," je še o novih testih povedal dr. Petrovec.

V zadnjih tednih število testiranj in s tem pozitivnih testov raste

So PCR testi zanesljivi? Mikrobiolog odgovarja.




Več v Slovenija