Tina Bregant: Nakazuje se trend, da so ukrepi začeli prijemati

Sekretarka se je ponovno zahvalila vsem, ki ostajajo doma, vsem ki nosijo maske, si umivajo roke, vsem ki so dobronamerni in vztrajni. Vztrajnost nas bo pripeljala do cilja, pravi.

Prlekija-on.net, petek, 30. oktober 2020 ob 15:17
Tina Bregant, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Tina Bregant, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

V petek so na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sodelovali ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Simona Kustec, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje, dr. Tina Bregant in vladni govorec za COVID-19, Jelko Kacin.

V četrtek je bilo v Sloveniji opravljenih 6.368 testiranj, potrjenih pa 1.798 novih pozitivnih testov. To je 28,23 odstotka. Hospitalizirani so 703 bolniki, na intenzivnih enotah se zdravi 122 ljudi, od tega jih je na ventilatorje priključenih 67. Po podatkih vlade je umrlo 23 ljudi.

Osnovne šole bodo v naslednjem tednu ostale zaprte

Uradno: Osnovnošolci bodo imeli še en teden počitnic


Pripadnice in pripadniki sil zaščite, reševanja in pomoči izvajajo logistične aktivnosti, tj. prevoz kontejnerjev, ki služijo kot vstopna točka posameznim zdravstvenim ustanovam, ter razdeljevanje druge osebne varovalne opreme in zaščitnih sredstev oziroma zdravstvene opreme, je stanje opisal Kacin. Na občinski in regijski ravni člani civilne zaščite spremljajo razmere in izvajajo ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, naloge v zvezi z oskrbo ranljivih skupin, obveščajo občane, pomagajo v ustanovah, kjer so žarišča okužb, preverjajo izvajanje sprejetih ukrepov ter izvajajo druge naloge, povezane z epidemijo. V tem tednu je število vključenih pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb in drugih na državni, regijski in občinski ravni znašalo: v ponedeljek 2113 pripadnikov, v torek 1698 pripadnikov, v sredo 1614 pripadnikov in včeraj 1953 pripadnikov.

Ravnatelji vrtcev in osnovnih šol so obvestili ministrstvo za izobraževanje, da se številni vrtci in šole soočajo z obolelim kadrom in bodo težko zagotovili vzgojno-izobraževalno delo, zato se je vlada na predlog ministrice Kustec odločila, da se osnovnošolske počitnice podaljšajo za en teden. Iz društva ravnateljev srednjih šol pa so ministrstvo obvestili, da si podaljšanih počitnic ne želijo, na pouk na daljavo so namreč dobro pripravljeni, nadomeščanje pa bi bilo za vse prenaporno.

Na podlagi prejetih pozivov in ocen ter aktualnih epidemioloških podatkov se je vlada v naslednjem tednu odločila nadaljevati šolanje in varstvo otrok na naslednji način:

  • vrtci lahko na podlagi odločitve župana v zmanjšanem obsegu zagotavljajo nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drug način,
  • v osnovnih šolah se s posebnim sklepom ministrice podaljšajo jesenske počitnice za en teden, torej do 8. 11. 2020. Enako velja za glasbene šole,
  • v srednjih šolah, v nižjem poklicnem izobraževanju, v srednjem poklicnem izobraževanju, v srednjem strokovnem izobraževanju in v gimnazijah na podlagi sklepa ministrice poteka pouk na daljavo,
  • višje strokovne šole ter visokošolski zavodi izvajajo izobraževalni proces na daljavo, po usmeritvah, ki so jih sprejeli sami.

»Vztrajnost nas bo pripeljala do cilja«

Na področju zdravstva novih ukrepov ni, tako se podaljšujejo trenutno veljavni, je poudarila Bregantova. Epidemiološka situacija je resna, vendar pa se nakazuje trend, da so ukrepi začeli prijemati. Zahvalila se je ljudem, saj večina ukrepe spoštuje. A sama upočasnitev epidemije ni dovolj. Potrebno je slediti ukrepom in pri tem vztrajati dovolj dolgo, da se epidemija zaustavi. Sekretarka se je ponovno zahvalila vsem, ki ostajajo doma, vsem ki nosijo maske, si umivajo roke, vsem ki so dobronamerni in vztrajni. Vztrajnost nas bo pripeljala do cilja.

Za varstvo otroka dobite nadomestilo

V primeru obveznosti varstva otrok vam pripada nadomestilo
Več v Slovenija