V slovenskem morju opazili brazdasta kita

Brazdasti kit je druga največja žival na svetu in edini stalno prisotni vosati kit v Sredozemlju, v severnem Jadranu pa ga zabeležimo v povprečju na vsakih nekaj let.

Prlekija-on.net, četrtek, 5. november 2020 ob 15:45
Opazili so ju v Tržaškem zalivu

Opazili so ju v Tržaškem zalivu

Raziskovalci društva Morigenos so v sredo na podlagi obvestila enega od slovenskih ribičev izsledili in opazovali dva brazdasta kita (Balaenoptera physalus), so sporočili na svoji Facebook strani. "Brazdasti kit je druga največja žival na svetu in edini stalno prisotni vosati kit v Sredozemlju, v severnem Jadranu pa ga zabeležimo v povprečju na vsakih nekaj let. Brazdasti kiti na severni polobli zrastejo do 22,5 m in 50 ton, njihovi vrstniki na južni polobli pa celo do 26 m in 80 ton. Prehranjujejo se predvsem z majhnimi rakci imenovanimi kril, ter z nekaterimi majhnimi ribami. Brazdasti kit je na Rdečem seznamu opredeljen kot Ranljiva vrsta. Glavne grožnje tej vrsti v Sredozemlju so naleti hitrih ladij, podvodni hrup, kemično onesnaženje in mikroplastika," so ob tem zapisali.

Morska velikana obiskala Tržaški zaliv! Raziskovalci društva Morigenos smo danes na podlagi obvestila enega od...

Objavil/a Morigenos dne Sreda, 04. november 2020

Oba kita so fotografirali in pridobili zračne posnetke obeh živali. Na podlagi fotografij hrbtnih plavuti in drugih delov telesa bodo lahko v sodelovanju s kolegi iz tujine ugotavljali ali sta kita že bila identificirana drugod, zračni posnetki pa bodo omogočili ugotavljanje njunega telesnega stanja.

"V društvu Morigenos smo zelo veseli odličnega sodelovanja z lokalnimi ribiči, saj brez njih danes ne bi mogli zbrati zgoraj omenjenih podatkov. V društvu pozivamo vse, ki ste te dni na morju, da nam v primeru opažanj kitov to čim prej sporočite na telefonsko številko 031 77 10 77, saj nam s tem pomagate zbirati pomembne informacije o gibanju in zdravstvenemu stanju teh živali. Obenem prosimo lastnike plovil, da se kitom ne približujejo na manj kot 200m in s tem zmanjšajo morebitni negativni vpliv nanje," so še ob tem zapisali.

Posnetki brazdastih kitov, opaženih v slovenskem morju I Video footage of fin whales observed in the Gulf of Trieste

Posnetek brazdastih kitov, opaženih danes v slovenskem morju. Video footage of fin whales observed today in the Gulf of Trieste.

Objavil/a Morigenos dne Sreda, 04. november 2020


Več v Slovenija