Minister Gantar: Za 14 dni bi morali uvesti še nekoliko strožje ukrepe

Med možnimi ukrepi je tudi omejitev gibanja na en kilometer od bivališča.

Prlekija-on.net, torek, 10. november 2020 ob 10:091
Minister Gantar je za popolno zaprtje države

Minister Gantar je za popolno zaprtje države

Po poročanju TV Slovenija, je minister za zdravje Tomaž Gantar na sobotni seji vlade predlagal strogo uveljavljanje sprejetih ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 in po potrebi še njihovo zaostrovanje. Gantar naj bi vladi in poslanskim skupinam predlagal popolno zaprtje države, kot je veljalo spomladi. Takrat smo ustavili javni prevoz, odprte so bile le trgovine z nujnimi potrebščinami, šolanje je potekalo na daljavo in gibanje je bilo omejeno na občino bivanja.

Za TV Slovenija so na ministrstvu za zdravje potrdili le, da je Gantar predsedniku vlade Janezu Janši poslal predlog v povezavi z ukrepi za zajezitev epidemije covid-19. Vsebine pa do dokončne odločitve ne morejo razkriti. Vsekakor pa minister nasprotuje sproščanju ukrepov, so pojasnili.

Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Kacina skrbi 11. november, Sveti Martin


Med možnimi ukrepi tudi omejitev gibanja na en kilometer od bivališča

Ministra pri prizadevanjih po ohranjanju oziroma zaostrovanju ukrepov podpira tudi strokovna svetovalna skupina. Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je za Radio Slovenija potrdila, da je med možnimi ukrepi tudi omejitev gibanja na en kilometer od bivališča.

"Prav gotovo nismo tam, da bi ukrepe lahko začeli sproščati. To je čisto sigurno. Kar se tiče zaostrovanja ukrepov - nas izjemno skrbi situacija, bolnišnice še vedno pridobijo na številu bolnikov, čeprav ne s takšnim tempom, kot prejšnje dni. Če se to ne bo umirilo, je treba pravočasno sprejet dodatne omejitvene ukrepe," je za TV Slovenija povedala Beovićeva.

Po poročanju nekaterih medijev pa naj bi minister uveljavitev dodatnih ukrepov pogojeval celo s tem, da ostane na ministrskem položaju. Minister Gantar je sicer že v drugi polovici oktobra sporočil, da bi morali sprejeti popolno zaustavitev javnega življenja.

Minister za strožje ukrepe

Minister se je nato v torek tudi odzval na Twitterju, kjer je zapisal: "Če sem odgovoren za neko področje in se pač ne upošteva stališč, potem se seveda slej ko prej verjetno tudi ne da več delati. Ampak ni bilo pa v tem trenutku in v zvezi s temi ukrepi nobenega govora ne z moje strani ne s strani predsednika vlade o kakršnem koli odstopu," je zapisal. "Za 14 dni bi morali uvesti še nekoliko strožje ukrepe, omejiti nenujne dejavnosti, tudi javni promet, predvsem pa v tem času še ne bi smeli sproščati ukrepov, saj še nismo dosegli dovolj stabilnega stanja. Z mojega stališča sem dolžan predlagati ukrepe, če že odgovarjam za to," je še zapisal glede ukrepov.

O ukrepih se bo odločalo v naslednjih dneh

Kacin je sicer v ponedeljek na novinarski konferenci izpostavil, da bo glede (ne)podaljševanja ukrepov v šolah v naslednjem tednu, sredi tega tedna odločala strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje. Se pa bo ministrica za izobraževanje po video konferenci pogovarjala z ravnatelji osnovnih šol in poskušala tekoče razreševati probleme pri izvajanju pouka na daljavo.

Več žarišč je v Prekmurju

Kacin: Razmere se žal poslabšujejo v pomurski regiji




Več v Slovenija