NIJZ bo opravljal bolj poglobljene analize ugotavljanja izvora okužb

Vse več okuženih je v domovih starejših. Okužbe stanovalcev in zaposlenih domov za starejše predstavljajo 20 odstotkov v torek potrjenih primerov.

Prlekija-on.net, sreda, 18. november 2020 ob 14:30
Metoda Dodič Fikfak, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Metoda Dodič Fikfak, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

V sredo so na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sodelovali predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa Metoda Dodič Fikfak, člana strokovne skupine, ki je pripravljala šesti paket ukrepov za omilitev posledic epidemije (PKP6), Jure Knez iz podjetja Dewesoft in direktor podjetja Duol Dušan Olaj ter vladni govorec Jelko Kacin.

V torek je bilo ugotovljenih 2.013 novih primerov okužbe s koronavirusom. Opravljenih je bilo 6.813 testiranj, delež pozitivnih testov pa je bil 29,55-odstoten. V bolnišnicah se zdravi 1.280 okuženih, 209 na oddelkih za intenzivno nego. Za posledicami COVID-19 je umrlo 43 ljudi. Vse več okuženih je v domovih starejših.

V starostni skupini starejših od 85 let je največ smrtnih primerov, več kot polovica vseh

84 odstotkov vseh umrlih zaradi COVID-19 v Sloveniji je starejših od 74 let


Vladni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci izpostavil, da se je med stanovalci domov za starejše občane število okužb samo včeraj povečalo za 312, kar je največ do sedaj. Trenutno je aktivno okuženih 2.131 stanovalcev in 847 zaposlenih, včeraj so jih odkrili 59.

Po besedah vladnega govorca predstavljajo okužbe stanovalcev domov za starejše 15 odstotkov v torek potrjenih primerov, vključno z zaposlenimi pa okužbe iz domov za starejše predstavljajo 20 odstotkov vseh v torek potrjenih primerov.

Tudi zaradi tega so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje sprejeli odločitev, da znova začnejo opravljati bolj poglobljene analize ugotavljanja izvora okužb. Po Kacinovih besedah je pomembno vsako žarišče, če želimo zamejiti širjenje, tudi tista v gospodarstvu.

Poziv k strožjim in bolj samozaščitnim pravilom obnašanja

Predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa Metoda Dodič Fikfak je v nadaljevanju predstavila analizo okuženih po poklicnih skupinah, ki jo je naredil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) od 10. do 17. novembra 2020. V tem času je bilo pozitivnih 58 generalnih direktorjev, 145 prodajalcev, 68 zdravnikov, 221 delavcev zdravstvene nege. "Če k temu prištejemo še 78 bolničarjev, smo pri številki 300. Okuženih je bilo tudi 403 zdravstvenih sodelavcev, 50 kuharjev, 100 snažilk in 44 policistov", je dejala.

Ob tem je izpostavila, da je zelo jasno, da imajo tisti poklici, ki so neposredno vpleteni v epidemijo, večje število okuženih, vendar so te številke kljub temu previsoke, zato je pozvala k strožjim in bolj samozaščitnim pravilom obnašanja.

Prav tako je odgovorne pozvala, da se zaradi preprečevanja širitve okužb s covidom-19 omogoči delo na domu vsem in povsod, kjer je to mogoče, in poudarila, da lahko na domu delajo tudi okuženi in nezboleli delavci. Pristojna ministrstva pa je pozvala k čim prejšnji pripravi protokola za strokovno izvajanje hitrih antigenskih testov, ki so uvedeni v številnih evropskih državah, ne samo v zdravstvu, ampak tudi gospodarstvu.

Olaj: Praktično 100 odstotkov gospodarstva okuženih s COVID-19

Direktor podjetja Duol in član strokovne skupine za pripravo PKP6 Dušan Olaj je v nadaljevanju novinarske konference izpostavil, da je praktično 100 odstotkov gospodarstva okuženih s COVID-19, zaradi česar je vlada ustvarila posvetovalno komisijo za pripravo protikoronskih ukrepov. Naloga članov je izključno posvetovalne narave, njena glavna naloga pa je zaščititi zaposlene, ki so osnovna celica gospodarskega sistema.

Jure Knez iz podjetja Dewesoft in prav tako član strokovne skupine za pripravo PKP6 pa je povedal, da dokler ne dobimo trajne rešitve v obliki cepiva, se bomo morali vsi skupaj truditi, da gospodarstvo ohranjamo v takšni kondiciji, da bomo lahko naprej normalno delali. Ob tem je izpostavil, da se moramo zavedati, da bo zdravstveni krizi sledila gospodarska, na katero se je potrebno pripraviti.

Nuška Čakš Jager, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Delež okužb se v aktivni populaciji znižuje, povečujejo pa se okužbe med starejšimi




Več v Slovenija