Po novem obvezna maska, uporaba šala ali rute ni več dovoljena

Vlada RS je na včerajšnji seji sprejela odločitev o podaljšanju odlokov, ki večinoma temeljijo na Zakonu o nalezljivih boleznih.

Prlekija-on.net, četrtek, 10. december 2020 ob 13:49
Odslej so obvezne maske, rute in šali ne zadostujejo

Odslej so obvezne maske, rute in šali ne zadostujejo

Na četrtkovi novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Marija Magajne, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič ter vladni govorec Jelko Kacin.

V sredo je bilo pri 6.410 opravljenih testiranjih potrjenih 1.849 pozitivnih testov. Delež znaša 28,8 odstotka. Hospitaliziranih je 1.258 bolnikov, 24 manj kot v torek, 189 na oddelkih za intenzivno nego, 9 manj kot dan prej. Umrlo je 49 bolnikov, 39 v bolnišnicah in 10 v domovih.

Kacin je glede na število novih pozitivnih primerov na včerajšnji dan povedal, da izstopajo naslednje občine: Brežice 30, Celje 45, Dravograd in Ivančna Gorica 22, Koper 23, Krško 31, Laško 24, Lenart 23, Murska Sobota 21, Novo mesto 42, Polzela in Slovenj Gradec 33, Ptuj 35, Slovenska Bistrica 68, Šentjur 55, Velenje 34, Žalec 30, Ljubljana 169 in Maribor 84.

Uporaba šala ali rute ni več dovoljena

Magajne je naprej poudarila, da je vlada včeraj bolj natančno definirala pravilo nošnje mask v zaprtih prostorih. Tako uporaba šala ali rute ni več dovoljena. Javnost je spodbudila k oddajanju vlog za zainteresiranost za cepljenje preko izpolnjevanja e-vloge na spletni strani ministrstva za javno upravo. Število dnevno novih pozitivnih covid primerov ne pada, za kar naj bi bil najbolj izstopajoč razlog zasebna druženja posameznikov. Hitri testi za zaposlene se v DSO-jih že izvajajo, ministrstvo izvaja še razpis za določitev izvajalcev, ki bi lahko izvajali testiranja preko mobilnih ekip. Glede zaostrovanja razmer s strani dveh sindikatov s področja zdravstvene nege bo ministrstvo storilo vse, da bi na nekatere zahteve odgovorilo čim prej. Razpis za nabavo prve količine hitrih testov še ni zaključen, sama pogajanja še tečejo, dobava bo izvedena, kot bo definirano v pogodbi. Bodo pa testi namenjeni za skupine, kjer je testiranje najbolj pomembno.

V DSO-jih aktivnih primerov trenutno 2.572

Stanje v domovih za starejše občane in ukrepe na tem področju je predstavila Ribičeva. V domovih za starejše so bili včeraj na novo ozdravljeni 104 stanovalci in 39 zaposlenih, od tega 26 zdravstvenih delavcev. Skupno je doslej, v drugem valu - od 20. julija dalje ozdravelo in prebolelo koronavirus 4.235 stanovalcev in 1.903 zaposlenih, od tega 1.237 zdravstvenih delavcev. Včeraj je bilo na novo pozitivnih v domovih za starejše 106 stanovalcev, aktivnih primerov je trenutno 2.572, na novo pozitivnih je bilo 68 zaposlenih, od tega 33 zdravstvenih delavcev, aktivnih primerov med zaposlenimi je 1.076.

Za povečanje števila strokovnih kadrov v domovih je bilo v PKP4 namenjenih cca. 26 milijonov evrov. Iz tega naslova je bilo v obdobju od avgusta do oktobra sklenjenih 367 novih pogodb o zaposlitvi, 134 udeležencev je bilo v povprečju na mesečni ravni udeleženih v program javnih del, opravljenih je bilo 5.096 delovnih ur iz naslova začasnega in občasnega dela, opravljenih je bilo 72.476 delovnih ur s strani študentov in dijakov.

Javno povabilo za Program javnih del za 2021 za dodatne kadre

Včeraj je bilo objavljeno tudi javno povabilo za Program javnih del za 2021 za dodatne kadre v socialnovarstvenih zavodih in bolnicah, ki bo odprt od 16. decembra naprej. Dela bodo prvenstveno vezana na izvajanje pomoči pri opravljanju temeljnih in podpornih življenjskih opravil, med drugim tudi pri zagotavljanju pomoči pri vzpostavitvi in ohranjanju socialnih stikov s svojci uporabnikov. Predvidena je vključitev 950 oseb, razpoložljiva višina sredstev znaša 4 milijone evrov. Zavod RS za zaposlovanje bo vloge obravnaval prioritetno. Danes pa bo objavljeno klasično javno povabilo za programe Javnih del, ki predvideva vključitev 4.000 oseb, razpoložljiva višina sredstev znaša 14,8 milijona evrov.

Včeraj je vlada za leti 2020 in 2021 povečala tudi dovoljeno število zaposlitev na Zavodu za zaposlovanje za 30 novih zaposlitev, za določen čas od 29. avgusta 2020 do 28. avgusta 2022. Ta odločitev je bila nujna, saj je Zavod že od 1. vala epidemije naprej močno vpet v izvedbo vseh 6 interventnih zakonov. Zavod je skupaj od začetka izvajanja interventne zakonodaje, torej od marca do 8. decembra 2020, prejel 156.315 vlog delodajalcev. Skoraj vse vloge za čakanje po PKP4 so bile rešene in isto približno 75 odstotkov vseh vlog delodajalcev, prejetih po PKP5. Čeprav gre za veliko število prejetih vlog, so vloge, prejete po prvih štirih interventnih zakonih, na Zavodu v povprečju rešili v 14 dneh. Tudi na področju subvencij za skrajšani delovni čas se vloge sproti rešujejo.

Skupaj je Zavod po posameznih mesecih od marca do 10. decembra 2020 izplačal 335,4 milijona evrov približno 36.200 delodajalcem za 236.000 zaposlenih. Ker si na Zavodu prizadevajo, da delodajalci čim prej pridejo do finančne pomoči, je tudi v decembru predvidenih več izplačil.

Naslednje izplačilo delodajalcem na podlagi interventnih ukrepov bo 17. decembra za ukrep čakanje na delo ter karanteno in višjo silo, prav tako so v decembru predvidena izplačila tudi 24. in 30. decembra. Takrat bodo delodajalcem izplačane tudi subvencije za skrajšani delovni čas. V okviru portala SPOT je vzpostavljen nov elektronski obrazec za delodajalce o nameravanem organiziranju dela na domu, s čimer je poenostavljen postopek obveščanja inšpektorata RS za delo. Dogovor glede zvišanja minimalne plače bo jutri obravnaval Ekonomsko-socialni svet.



Več v Slovenija