Simona Kustec: Prva triada morda v šole 11. januarja

»Epidemiološke razmere še ne dopuščajo sproščanja ukrepov. To žal pomeni, da se prihodnji teden šolarji prve triade še ne bodo vrnili v šolske klopi,« pa pravi Kacin.

Prlekija-on.net, četrtek, 31. december 2020 ob 12:37
Simona Kustec, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Simona Kustec, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec, ter vladni govorec, veleposlanik, Jelko Kacin.

Kot je povedal Kacin, je včeraj pozno popoldan potekala seja Vlade v ožjem covid-19 formatu. "Večji del seje so člani Vlade namenili razpravi o možnostih in pogojih za morebitno odpiranje šol in veljavnosti trenutnih ukrepov v času novoletnih praznikov ter v začetku leta 2021," je povedal. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec pa je povedala, da bodo učenci osnovnih šol s posebnimi potrebami šli ponovno v šole in v zavode za izobraževanje otrok s posebebnimi potrebami v torek, 5.1. "Dan prej se bodo njihovi učitelji in zaposleni preventivno testirali. Prva triada morda teden dni kasneje," je povedala.

Kacin je povedal, da bodo šole v večini držav ostale zaprte do sredine januarja, ponekod bodo zaprti ostali tudi vrtci. "Tudi na Hrvaškem, kjer so razmere primerljive z našimi, testirajo pa veliko manj ljudi, bodo šole ostale zaprte do 18. 1., saj so se odločili za podaljšanje zimskih počitnic. Epidemiološke razmere še ne dopuščajo sproščanja ukrepov. To žal pomeni, da se prihodnji teden šolarji prve triade še ne bodo vrnili v šolske klopi. Vlada RS je pri oceni razmer in odločitvi upoštevala tako trenutne razmere kot odločitve držav z veliko boljšo epidemiološko sliko," je povedal Kacin.

Gibanje do 20. ure novega leta ni omejeno na občine

Od danes od 12. ure dalje do jutri do 20. ure velja, da gibanje ni omejeno na občino prebivanja in da je dovoljeno druženje do največ 6 odraslih oseb iz dveh gospodinjstev, a le v zasebnih prostorih. Še vedno pa ostaja v veljavi omejitev gibanja ponoči.

Kacin je ob tem državljane pozval, naj praznične sprostitve med občinami ne izkoriščajo v svojo škodo. Glavni namen sprostitve je, da se omogoči, da obiščemo sorodnike ali prijatelje, ki prebivajo zunaj naše občine in jih zaradi veljavnih ukrepov nismo videli že dalj časa, je povedal ter dodal, da je ob tem potrebno ravnati preventivno in odgovorno.



Več v Slovenija