Ponekod začasno zaustavili testiranje s hitrimi testi

V zadnjih dneh so se sicer v javnosti začeli pojavljati dvomi o zanesljivosti hitrih antigenskih testov, ki jih je država kupila za množična testiranja. Pri tem gre za kitajske teste.

Prlekija-on.net, četrtek, 7. januar 2021 ob 12:30
Testiranje s hitrimi testi je zaustavljeno

Testiranje s hitrimi testi je zaustavljeno

Zdravstveni dom (ZD) Ljubljana je v četrtek na svoji spletni strani objavil sporočilo, da za prebivalce ljubljanske mestne občine začasno zaustavlja izvajanje množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi (HAGT). "Na osnovi začasne odločbe Javne agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) prebivalce MOL obveščamo, da z današnjim dnem (7. 1. 2021) ne bomo mogli nadaljevati z množičnim testiranjem s hitrimi antigenskimi testi (HAGT), ki je planirano danes od 11. ure dalje v Športni dvorani Kodeljevo, saj ne razpolagamo z ustreznimi materiali za jemanje brisa na SARS-CoV-2," so zapisali ter dodali, da bodo testiranje lahko ponovno izvajali takoj, ko jim bo Ministrstvo za zdravje ali ustrezna ustanova izdala dovoljenje ter priskrbela primerne brise za odvzem.

Testiranje so začasno ustavili tudi v Medvodah, kjer je zdravstveni dom od pristojnega ministrstva prejel le 350 testov, glede na zelo velik obisk pa bo testov kmalu zmanjkalo.

V zadnjih dneh so se sicer v javnosti začeli pojavljati dvomi o zanesljivosti hitrih antigenskih testov, ki jih je država kupila za množična testiranja. Pri tem gre za kitajske teste, za katere je država odštela manj kot dva evra za test.

V torek in sredo je v Ljutomeru potekalo brezplačno testiranje

V torek zabeležili večji porast v ljutomerski občini. Pozitivnih je bilo 44 testov.


TV Slovenija je medtem poročala, da so v JAZMP razložili, da so 6. januarja v nadzoru antigen SARS-Cov-2 testnega kompleta proizvajalca Shenzen Ultra-Diagnostic Biotec Co. iz Kitajske ugotovili, da se v okviru testiranja, ki ga izvaja ZD Ljubljana, za odvzem "nazofaringealnega brisa uporablja sterilna paličica neznanega proizvajalca in brez predpisanih oznak". Zato so izdali začasno odločbo, "s katero prepoveduje njeno nadaljnjo uporabo". Ob tem so poudarili, "da se prepoved nanaša zgolj na uporabo zadevne paličice". Da so sprožili izredni nadzor glede hitrih antigenskih testov, so potrdili že včeraj, niso pa mogli napovedati obsega in trajanja nadzora.



Več v Slovenija