Minister Hojs mnenja, da je stavka neupravičena in neutemeljena. Poimensko objavili plače policistov.

Na spletnih straneh notranjega ministrstva so kar poimensko objavili seznam plač 8694. uslužbencev Ministrstva za notranje zadeve, Policije in Inšpektorata RS za notranje zadeve.

Prlekija-on.net, torek, 12. januar 2021 ob 12:471
Policija

Policija

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je ob ponedeljkovem začetku stavke Policijskega sindikata Slovenije v izjavi za javnost povedal, da je stavka neupravičena in neutemeljena. Minister je v izjavi za javnost dejal, da se je vlada do zdaj v celoti držala stavkovnega sporazuma. "S prejšnjo vlado so podpisali, da bodo skupaj naročili neodvisno analizo, policijski sindikat je celo sodeloval pri pripravi razpisne dokumentacije za javno naročilo. Analiza je na žalost pokazala, da njihove zahteve niso upravičene, in vlada ni imela druge izbire, kot da to neodvisno analizo pač potrdi." Glede preostalih zahtev je povedal: "Tudi sam se strinjam, da se policiste izvzame iz enotnega plačnega sistema. Nesprejemljiva pa je zahteva, da se noben zakonski predlog ne bi smel vložiti v zakonodajno proceduro brez soglasja sindikata." Poudaril je še, da se je vedno pripravljen pogovarjati in da pogajanja tečejo.

Poimensko kar javno objavili podatke o plačah

"Kot smo napovedali, ob začetku stavke objavljamo podatke o bruto plačah javnih uslužbencev Ministrstva za notranje zadeve, Policije in Inšpektorata RS za notranje zadeve. V preglednici so prikazane plače za december 2020, razen tistih, ki opravljajo delo prek javnih del, in tistih, ki so prejeli plačo, nižjo minimalne bruto plače (940,58 evra). V bruto plači so lahko zajeti tudi poračuni plač dodatkov za pretekle mesece," so ob tem zapisali na Ministrstvu za notranje zadeve, kjer so na svojih spletnih straneh objavili seznam plač 8694. uslužbencev.

Ob tem so še pojasnili, da javni uslužbenci v času epidemije prejemajo dodatek za rizične razmere, zato so plače v tem obdobju višje, kot bi bile sicer. Povprečni odstotek dodatka za rizične razmere, obračunan pri plači za december 2020, je za Ministrstvo za notranje zadeve 12,73 %, za Policijo 21,48 %, za Inšpektorat RS za notranje zadeve pa 11,33 %. Ob tem so še dodali, da so "plače javnih uslužbencev javne v skladu z 38. členom Zakona o sistemu plač v javnem sektorju."