Janša: Šole in vrtci se odpirajo po programu. Za sredo napovedane spremembe glede protikoronskih ukrepov.

Če pa bi testiranje pokazalo razširjenost angleškega seva, pa bodo spremembe že prej, je pojasnil Janša.

Prlekija-on.net, nedelja, 24. januar 2021 ob 10:12
Janez Janša, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Janez Janša, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Vlada RS je za nedeljo, 24. januarja, ob 17. uri, napovedala izredno novinarsko konferenco o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19. Na njej sodeluje predsednik vlade Janez Janša. Janša bo spregovoril o pojavu angleškega seva virusa v Sloveniji ter s tem povezanih ukrepih, ki jih je potrebno sprejeti.

Janša je v uvodu novinarske konference povedal, da se stanje epidemije v Sloveniji ne umirja. "Situacija se poslabšuje." Ob tem je povedal, da je včeraj v Sloveniji bil zabeležen prvi primer pri človeku, ki je uradno pozitiven na angleški sev koronavirusa. "Okužbo z angleškim sevom smo odkrili pri državljanu Kosova, ki je v Slovenijo prišel iz Belgije, s testom, ki je bil negativen. Pozneje se je odkrilo, da je imela ta oseba pozitivnega in negativnega. Na mejah je kazal negativnega," je pojasnil Janša. Poleg enega odkritega primera, obstaja še sum za dva dodatna primera, je pojasnil ter povedal, da je Vlada decembra naročila, da se preveri, ali ta virus obstaja tudi v Sloveniji. "Izdelani so tudi posebni PCR testi za angleški sev, ki smo jih včeraj prejeli iz Slovaške." Za ta sev je tudi značilno, da se širi hitreje in je bolj nalezljiv. Janša zato vsem predlaga, da, če je le mogoče, uporabljajo trislojne kirurške maske ali maske FFP2, ki dajejo večjo zaščito.

Odpirajo se tudi specializirane prodajalne z otroškim programom

V devetih regijah nove izjeme pri ponujanju in prodajanju blaga


»Šole in vrtci se odpirajo po programu«

"Potrebna je skrajna previdnost. V naslednjem tednu odpiramo šole. Odpiranje šol bo varno samo, če se bomo držali pravil," je povedal ter dodal, da je odpiranje šol v odgovornosti staršev. "Naše ravnanje mora biti skrajno previdno. Glede na stanje epidemije moramo ukrepe jemati z vso resnostjo."

Po najnovejših podatkih je v rdečem območju, ki v skladu z vladnim načrtom omogoča sproščanje nekaterih ukrepov, le še šest statističnih regij. Prejšnji teden je teh regij bilo devet, kjer so se tudi sprostili nekateri ukrepi. A je Janša pojasnil, da se šole in vrtci zaenkrat odpirajo v teh devetih regijah, kot je bilo predvideno prejšnji teden. "Glede na vse ukrepe, ki so bili predpisani za varno šolanje v prvi triadi, lahko šolanje poteka v učilnicah," je povedal Janša.

Za sredo napovedane spremembe glede protikoronskih ukrepov

"Vsi si želimo, da bi lahko vse sprostili čim prej. Trenutne številke tega ne dopuščajo. Vse je odvisno od našega obnašanja. Virus, ki se širi hitreje, je med nami, zato je upoštevanje teh ukrepov še bolj pomembno," je opozoril Janša. A kot je povedal, bo "v sredo po korona-seji vlade zagotovo nekaj sprememb glede protikoronskih ukrepov." Če pa bi testiranje pokazalo razširjenost angleškega seva, pa bodo spremembe že prej, je pojasnil Janša.

Janša je komentiral tudi odločitev nekaterih učiteljev, ki so začeli podpisovati peticijo proti obveznem testiranju. "Učitelji po drugih državah EU zaradi testiranja ne zganjajo panike. Podpisujejo se neke peticije, da jim bo testiranje poškodovalo nosno sluznico. Obnašanje nekaterih učiteljev je nesramno. Vse medije prosim, da eksotom, ki širijo laži o koronavirusu, ne posvečate pozornosti," je povedal Janša.

Celotno konferenco si lahko ogledate v priloženem videu.

[IZREDNA NOVINARSKA KONFERENCA] Na današnji izredni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 bo...

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Nedelja, 24. januar 2021
Učitelji se bodo morali testirati in nositi maske

»Morebitno odklanjanje testiranja pomeni kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in kršitev upoštevanja določil objavljene odredbe MNZ«




Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Slovenija