Smo v oranžni fazi: Ukinja se omejitev na občine, dovoljeno zbiranje do 10 ljudi, v šole se vračajo preostali razredi

Slovenija vstopa v oranžno fazo. To pomeni, da se s ponedeljkom: ukinja omejitev gibanja na občine, dovoljeno zbiranje do 10 ljudi, v šole se vračajo preostali razredi OŠ, maturanti, izpiti in seminarji do 10 študentov na fakultetah in odpiranje servisnih dejavnosti in trgovin.

Prlekija-on.net, četrtek, 11. februar 2021 ob 14:16
Slovenija je odslej v oranžni fazi

Slovenija je odslej v oranžni fazi

Vlada se je seznanila s trenutnimi epidemiološkimi razmerami ter odločila o sproščanju ukrepov, ki so jih predstavili na novinarski konferenci. Slovenija je trenutno v oranžni fazi. To pomeni, da se s ponedeljkom: ukinja omejitev gibanja na občine, dovoljeno je zbiranje do 10 ljudi, v šole se vračajo preostali razredi OŠ, maturanti, izpiti in seminarji do 10 študentov na fakultetah in odpiranje servisnih dejavnosti in trgovin. V naslednjem tednu se v šole sicer vračajo šolarji v zahodnem delu države, saj so na vzhodu šolske počitnice.

14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev je včeraj na ravni države znašala 662, danes se je znižala na 653. Sedem dnevno povprečno število pozitivnih primerov po danes objavljenih podatkih NIJZ znaša 837, in se je zvišalo glede na včerajšnji podatek, ko je bilo število 827.

Strategija za obvladovanje bolezni COVID-19
Načrt sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije COVID-19 (sprošča se na ravni celotne države, ne več po regijah)
Odpravlja se omejitev na občine in dovoljene bodo vse trgovinske dejavnosti brez omejitev

To so omejitve, ki se s ponedeljkom sproščajo


Kot je na novinarski konferenci razložil infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, je do sedaj na smučiščih veljal negativen test, ki ni starejši od 24 ur. Po novem je ta čas podaljšan na sedem dni. "Uvaja se možnost, da namesto negativnega testa predložite dokazilo o cepljenju, potrdilo o prebolelem covid-19 ali dokazilo o pozitivnem rezultatu na covid-19, od katerega je preteklo najmanj 21 dni in največ 6 mesecev," je povedal ter dodal: "ne želimo si, da bi po nekaj tednih spet morali zapirati smučišča. Prosim vas, vzdržujte red in razdaljo." Odlok začne veljati v ponedeljek, 15. februarja.

Z odlokom so dovoljene vse trgovinske dejavnosti brez omejitev

Ajda Cuderman, državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo je povedala, da se od ponedeljka izjeme širijo na opravljanje trgovinske dejavnosti, kot jo ureja zakon, ki ureja trgovino, ne glede na vrsto blaga in prodajno površino. "To pomeni, da so z odlokom dovoljene vse trgovinske dejavnosti brez omejitev. Izjema prodaje kmetijskih pridelkov na kmetiji se od sedaj naprej ureja v okviru izjeme o osebnem prevzemu blaga in hrane na prevzemnih mestih, pri kateri ni pogoja testiranja zaposlenih. Pri storitvah strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja je skladno z odpravo omejitve zbiranja določeno, da se jih lahko udeleži do največ 10 oseb. Najpomembnejša sprememba je, da nov Odlok od potrošnika oziroma stranke ne zahteva več predložitve negativnega testa testiranja za koriščenje storitev. Pri izvajanju storitev ostajajo enake omejitve kot doslej o dovoljenem številu potrošnikov na m2, torej ena stranka na 30 m2 oz. ena stranka na prostor, če je prostor manjši od 30 m2, ter ena stranka na 10 m2 v primeru odprte tržnice," je povedala Cudermanova.

V ponedeljek v šole vsi učenci in učenke, ki nimajo počitnic

Damir Orehovec, državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport je povedal, da je prihodnji teden za učence in dijake vzhodnega dela Slovenije počitniški teden, za zahodno Slovenijo pa velja, da se v osnovne šole vračajo vsi učenke in učenci. "Tako razredni pouk, kot tudi predmetni pouk sta za učence organizirana v matičnih učilnicah. Učenci učilnic ne menjajo. V zaprtih šolskih športnih objektih se za učenke in učence ne izvajajo dejavnosti, ki niso del programov vzgojno-izobraževalnega zavoda in jih izvajajo zunanji izvajalci."

"Na področju športa bo od ponedeljka dalje tudi za preostale registrirane športnike, ki doslej niso bili opredeljeni med izjemami, ponovno dovoljena brezkontaktna športna vadba. Proces športne vadbe športnikov je dovoljeno izvajati v varnih vadbenih skupinah oz. t.i. mehurčkih. Ponovno je dovoljena tudi brezkontaktna športno rekreativna dejavnost, ki se izvaja individualno oziroma v skupini do deset vadečih ob neprekinjenem vzdrževanju vsaj 2 metra medosebne razdalje," je povedal Orehovec.

S ponedeljkom se ukinja omejitev gibanja na občine

Minister za notranje zadeve, Aleš Hojs, je povedal, da s ponedeljkom, 15. februarja, ni več omejitve gibanja na regije in občine. Od sobote, 13. februarja, pa velja, da je vstop v Slovenijo možen brez karantene in negativnega testa tudi za cepljene in tiste, ki so preboleli covid-19.

Slovenija je v oranžni fazi


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Slovenija