V zraku pilatusi, na cestah vojaška vozila

Na območju Slovenije bodo v času od 1. maja do 5. julija vaje Zvezdni vitez (Astral Knight), Jadranski udar (Adriatic Strike) in Takojšen odgovor (Immediate Response).

Prlekija-on.net, nedelja, 9. maj 2021 ob 09:341
Pilatus nad Ljutomerom

Pilatus nad Ljutomerom

Od 1. maja do 5. julija tudi v Sloveniji poteka sklop vaj večje mednarodne vaje Defender Europe 2021. Na vaji se skupaj s pripadniki in pripadnicami Slovenske vojske uri 26 zavezniških in partnerskih držav. Tudi sicer je Slovenska vojska v teh dneh aktivna, pripadniki Enote za specialno delovanje in 15. polka vojaškega letalstva od 3. do 14. maja sodelujejo na mednarodni vojaški vaji Black Swan na Madžarskem. Tako smo v teh dneh lahko opazili več premikov vojaških vozil po naših cestah, naše nebo pa je večkrat te dni preletel kakšen pilatus.

Pred dnevi je na redni tedenski novinarski konferenci načelnik Sektorja za usposabljanje na Poveljstvu sil Slovenske vojske polkovnik Igor Šepec predstavil sklop mednarodnih vaj Defender Europe 2021, del katerih od 1. maja do 5. julija poteka tudi v Sloveniji, del enot Slovenske vojske pa bo v tem času napotenih v tujino (Madžarska, Hrvaška, Nemčija). Serije odvračalnih vaj potekajo na neparna leta, vaja Defender Europe 2021 je naslednica vaj iz let 2017 in 2019 in bo potekala v 5 fazah. Celotne serije vaj se bo udeležilo 28 tisoč udeležencev.

Aktivnosti Slovenske vojske
Aktivnosti Slovenske vojske

Z vajo nameravajo preizkusiti koncept delovanja Slovenske vojske Republike Slovenije kot del zaledja NATO - ob upoštevanju dejstva, da je del enot Slovenske vojske napotene v sestave zavezništva izven Republike Slovenije. Slovenija je enakovredna partnerica zavezništva NATO.

Na območju Slovenije bodo v tem času vaje Zvezdni vitez (Astral Knight), Jadranski udar (Adriatic Strike) in Takojšen odgovor (Immediate Response). Vaja bo potekala po celotni Sloveniji, večinoma na vadiščih in streliščih Slovenske vojske, največji del, od 10. do 28. maja pa bo potekal na osrednjem vadišču Slovenske vojske na Počku.

Aktivnosti Slovenske vojske
Aktivnosti Slovenske vojske

 

Objavil/a Davor Grašič dne Sobota, 08. maj 2021

Vaja Defender Europe 2021 poteka tudi v Sloveniji. Več:...

Objavil/a Slovenska vojska/Slovenian Armed Forces dne Sobota, 08. maj 2021


Več v Slovenija