Na današnji dan smo nekoč praznovali

25. maja je v Jugoslaviji bil Dan mladosti, praznik jugoslovanske mladine. Na ta dan je svoj rojstni dan praznoval takratni predsednik države Josip Broz Tito,

Prlekija-on.net, torek, 25. maj 2021 ob 08:22
Dan mladosti

Dan mladosti

Za časa Jugoslavije, je 25. maja bil Dan mladosti, praznik jugoslovanske mladine. Na ta dan je svoj rojstni dan praznoval takratni predsednik države Josip Broz Tito, ob tem pa so se po nekdanji skupni državi odvile številne proslave in športne prireditve v šolah. Tito je sicer bil rojen 7. maja.

Glavni simbol praznika je bila Štafeta mladosti, ki je vsako leto svojo pot pričela iz drugega mesta nekdanje države ter bila nato nošena okoli mesec in pol skozi vse jugoslovanske republike ter svojo pot zaključila 25. maja v Beogradu, glavnem mestu SFRJ. Predaja štafete je bila prireditev, v kateri je sodelovalo več tisoč mladih iz vse Jugoslavije, eden od njih pa je na koncu predal štafeto Titu in mu izrekel voščilo za rojstni dan. Predaja štafete se je prenašala tudi po televiziji.

Dan, ko je umrl Tito

Tako je bilo pred 41 leti, ko je umrl Tito


Na ta dan so bili mladi iz vrst pionirjev sprejeti tudi v Zvezo komunistične mladine Jugoslavije, kar so spremljale glasbene in športne prireditve. Vse je potekalo pod sloganom bratstva in enotnosti, ki je povezoval različne narodnosti znotraj Jugoslavije.

Štafeta mladosti je na zadnje potekala leta 1987, 26. januarja 1988 pa jo je Zveza socialistične mladine ukinila. Ponekod ta dan sicer nostalgiki še vedno proslavljajo, številni se ob tem podajo tudi v Kumrovec, rojstni kraj Tita.



Več v Slovenija