»Čas je, da se ponovi nacionalno testiranje na prisotnost protiteles proti SARS-CoV-2«

Poslanec SD-ja, mag. Dejan Židan podal poslansko pobudo, da se ponovi nacionalno testiranje protiteles proti virusu SARS-CoV-2 v krvi na reprezentativnem vzorcu za celotno državo.

Prlekija-on.net, torek, 27. julij 2021 ob 11:38
Lani je potekalo testiranje na protitelesa

Lani je potekalo testiranje na protitelesa

Poslanec SD-ja, mag. Dejan Židan, je na Vlado Republike Slovenije naslovil poslansko pobudo v zvezi s ponovnim nacionalnim testiranjem protiteles proti virusu SARS-CoV-2 v krvi. Kot navaja Židan, je ocena seroprevalence v slovenski populaciji za oktober in november 2020, ko je bilo testiranih 1.211 vzorcih krvi udeležencev raziskave na prisotnost protiteles proti SARS-CoV-2 s testoma Elecsys Anti- SARS-CoV-2 in Elecsys Anti-SARS-CoV-2 S, po navajanju NIJZ takrat pokazala spodnjo mejo seroprevalence 4,16 % (95 % HDR = [3,10 - 5,39 %]).

NIJZ je takrat v sporočilu za javnost zapisal: »Za pravilno razlago rezultatov je pomembno poudariti, da zaradi naravnega poteka okužbe s SARS- CoV-2, seroprevalence ugotovljene na določen dan, zlasti v pogojih ko se število novookuženih dnevno izjemno hitro povečuje, ni mogoče enačiti z deležem oseb v populaciji, ki je do tistega dne že prišel v stik z virusom. Lahko pa, pod predpostavko, da se razmerje med kumulativno okuženostjo in seroprevalenco v določenem obdobju ne spreminja preveč, predvidevamo, da spodnja meja ocene seroprevalence za določen dan predstavlja minimalen delež oseb v slovenski populaciji, ki je prišel v stik s SARS-CoV-2 vsaj 14 dni (do enega meseca) pred dnevom ocene seroprevalence

»Od takratnega testiranja je minilo že kar precej časa. Bolezen se je širila po Sloveniji, prav tako pa od decembra lani poteka cepljenje proti Covid-19. Pojavljajo se tudi posamezne informacije o stanju s protitelesi proti koronavirusu v drugih državah (recimo junijska raziskava indijske vlade, ki je pokazala, da ima protitelesa 67,6% Indijcev) in številne študije o imunosti po preboleli bolezni ali opravljenem cepljenju,« ob tem navaja Židan in zato meni, da je dovolj razlogov, da ponovno preverimo aktualno stanje v Sloveniji in zato podaja poslansko pobudo:

1. Da se ponovi nacionalno testiranje na protiteles proti virusu SARS-CoV-2 v krvi na reprezentativnem vzorcu za celotno državo.



Več v Slovenija