20-letnica danes umrla, komisija preiskuje povezavo s cepivom

20-letnica je prišla na nevrološko kliniko s simptomi glavobola, slabosti, bruhanja, motnjami vida in s slabim počutjem v ponedeljek zjutraj. V sredo je žal umrla.

Prlekija-on.net, sreda, 29. september 2021 ob 12:59
Igor Rigler, vodja službe za urgentno nevrologijo v UKC Ljubljana je potrdil smrt

Igor Rigler, vodja službe za urgentno nevrologijo v UKC Ljubljana je potrdil smrt

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so v sredo potrdili, da je zjutraj zaradi možganskih krvavitev in strdkov umrla 20-letna bolnica, ki je bila ta teden hospitalizirana. Bolnica je bila pred slabima dvema tednoma cepljena s cepivom Janssen. Komisija bo sedaj ugotavbljala, ali je smrt povezana s cepivom.

Igor Rigler, vodja službe za urgentno nevrologijo v UKC Ljubljana je potrdil smrt: "Žal lahko potrdim, da se je boj za življenje neuspešno končal. Ne moremo še natančno povedati, ali je zaplet povezan s cepljenjem. O zapletu so že poročali tuji raziskovalci, lahko se zgodi pri enem primeru na 100.000 cepljenih," je med drugim povedal.

20-letnica je prišla na nevrološko kliniko s simptomi glavobola, slabosti, bruhanja, motnjami vida in s slabim počutjem v ponedeljek zjutraj.  Vse mlajše osebe, ki so cepljene z vektorskim cepivom, je vodja pozval, da v kolikor imajo po prejetju cepiva take simptome, da takoj obiščejo zdravnika, ker se da ta sindrom hitro prepoznati.

Pred slabima dvema tednoma je bila cepljena

V UKC Ljubljana življenjsko ogrožena 20-letnica, obstaja sum na zaplet po cepljenju


Cepljenje s tem cepivom se začasno ustavi

Minister za zdravje Janez Poklukar je na novinarski konferenci povedal, da podrobnosti primera ne pozna in ga tudi ne more komentirati. "Lahko pa zagotovim, da so stekli vsi potrebni predpisani postopki, da se razjasnijo vse okoliščine. Nacionalni inštitut za javno zdravje je bil s strani UKC Ljubljana obveščen o tem dogodku, prav tako pa je ministrstvo za zdravje prejelo sklep posebne posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Sklep, ki ga je sprejela Posvetovalna skupina za cepljenje, se glasi: »Glede na obvestilo o resnem neželenem dogodku po cepljenju s cepivom Janssen, člani PSC predlagajo, da se do razjasnitve situacije cepljenje s tem cepivom začasno ustavi.«"

Povedal je, da je Ministrstvo za zdravje skladno s predlogom Posvetovalne skupine pozvalo Nacionalni inštitut za javno zdravje, da začasno ustavi cepljenje s cepivom Janssen in o tem obvesti tudi cepilne centre in druge izvajalce cepljenja. "Kot minister za zdravje in zdravnik popolnoma zaupam stroki in sledim njihovim priporočilom. V kolikor je strokovna skupina presodila, da to cepivo začasno umaknemo iz cepilnih centrov, to odločitev podpiram. Stroka nenehno preverja in spremlja učinkovitost cepiv in beleži neželene stranske učinke. Do danes smo v Sloveniji zabeležili le en primer, kjer je bila potrjena povezava med cepljenjem in smrtjo. Istočasno smo v naši državi uporabili že 2,1 milijon odmerkov. Z obema odmerkoma je cepljen skoraj milijon prebivalcev. Ti so cepljenje prestali s predvidenimi stranskimi učinki in se s tem zaščitili pred boleznijo covid-19. Poudariti moram, da smo v Sloveniji do sedaj s cepivom Janssen cepili 120.000 ljudi in da prednosti cepljenja odtehtajo morebitna tveganja," je še povedal minister.

Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine o cepljenju je povedala, da je v Sloveniji prišlo do hudega neželena dogodka. "Ob tem dogodku smo vsi globo pretreseni. Moje iskreno sožalje družini in vsem svojcem dekleta." "Ko smo na posvetovalni skupini izvedeli, da je možen ta neželeni dogodek v povezavi s cepljenjem, smo se takoj odločili, da cepljenje s tem cepivom začasno ustavimo, dokler ne bodo znane podrobnosti primera. Potem se bomo odločili, kako naprej uporabljati cepivo. Kot je znano, je cepivo registrirano brez posebne omejitve za starostne skupine. Obstaja nekaj izjemno redkih kontraindikacij. Države po svetu z bolj ali manj različno močnimi priporočili v nekaterih primerih cepljenje odsvetujejo pri določenih starostnih skupinah, ni pa to enotna praksa. Prav tako ni enotna moč priporočila; nekje je cepljenje še vedno možno. Pri nas cepljena oseba dobi besedilo, v katerem so neželeni učinki jasno navedeni. Naveden je tudi nasvet, da se je treba obrniti na zdravnika, če se ti neželeni učinki pojavijo," je povedala.

Madžarska je odprodala Sloveniji 100.000 odmerkov cepiva

Vlada naročila 100 tisoč odmerkov cepiva, za katerega Beovićeva začasno predlaga umik




Več v Slovenija