Facebook po več urah izpada ponovno deluje

Gre za največji in najdaljši izpad do zdaj, saj omrežje ni delovalo okoli šest ur.

Prlekija-on.net, torek, 5. oktober 2021 ob 07:45
Facebook je doživel največji izpad do zdaj

Facebook je doživel največji izpad do zdaj

V ponedeljek popoldan je največje družbeno omrežje Facebook prenehalo delovati po vsem svetu. Gre za največji in najdaljši izpad do zdaj, saj omrežje za več milijonov uporabnikov po vsem svetu ni delovalo okoli šest ur. Ob tem ni delovala nobena aplikacija, ki so v lasti Facebooka, kot so Instagram, Messenger in Whatsapp, kot razlog pa so navedli težave s konfiguracijo strežnikov.

"Ogromni skupnosti ljudi in podjetij po vsem svetu, ki so odvisni od nas: žal nam je. Trdo smo delali, da bi obnovili dostop do naših aplikacij in storitev, in z veseljem poročamo, da se sedaj ponovno vračajo na splet. Hvala, ker ste z nami," so ob tem med drugim zapisali pri Facebooku.

Oglasil se je tudi ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg, ki se je opravičil vsem uporabnikom za izpad. "Oprostite za današnjo motnjo. Zavedam se, kako se zanašate na naše storitve pri ohranjanju stikov z ljudmi, ki so vam pomembni," je med drugim zapisal.

Facebookove aplikacije nedelujejo

Facebook, Instagram in WhatsApp trenutno ne delujejo


Na spletni stran downdetector.com, ki spremlja izpade spletnih strani in storitev, so navedli, da je šlo za največji izpad do zdaj, saj so od uporabnikov po vsem svetu prejeli kar 10,6 milijona prijav napake.

Težave Facebooka tudi zaradi žvižgačev

Do izpada je prišlo tudi na notranjem omrežju, ki ga uporabljajo le zaposleni pri podjetju. Težave pa so se za Facebook pojavile že prej, saj je žvižgačica Frances Haugen časopisu Wall Street Journal predala interne dokumente, ki naj bi dokazovali, da se je vodstvo podjetja zavedalo škode, ki jih povzročajo njihovi produkti in odločitve. Haugenova je to v nedeljo povedala tudi na televiziji CBS, danes pa bo zaslišana v kongresu. Vmes je sama prijavila Facebook, ker da so notranje raziskave podjetja pokazale, kako širi sovraštvo in dezinformacije, dodatno polarizira družbo, posebej Instagram pa da lahko škoduje duševnemu zdravju najstnic.

Ustanovitelj Facebooka Zuckerberg pa je zaradi objav Haugenove in zaradi izpada v ponedeljek popoldne izgubil najmanj šest milijard dolarjev premoženja, v nekaj tednih pa skupaj 140 milijard dolarjev, poročajo ameriški mediji.



Več v Slovenija