Ko tema zagrne Zloudjovo püšo... Del gozda kamor si domačini še danes v temi ne upajo stopiti

Domačini si še danes v temi ne upajo stopiti vanj. Posamezniki so v preteklosti iz njega slišali različne nenavadne zvoke. Gre za del gozda v Benediktu, ki še danes buri duhove. Bi si upali obiskati Zloudjovo püšo?

Aleksandra Papež, sobota, 30. oktober 2021 ob 18:38
Zloudjova püša, foto: Rosana Lorbek

Zloudjova püša, foto: Rosana Lorbek

»To je stara zgodba, o kateri sta že meni v otroštvu pripovedovala stara starša. Potem veste, kakor stara zgodba je to.« je povedala Elizabeta Lorbek, 90-letna domačinka iz Benedikta.

»Tega gozda na cerkveni zemlji so se ljudje vedno izogibali, tudi ceste skozi njega. No, korajžni so se le odpravili po njej, največkrat po celodnevnem delu, saj je to bližnjica. A vsak je nato drugim pripovedoval kaj je videl in slišal.« Lorbekovo je pot iz službe v večernih urah večkrat vodila prav po tej cesti...

To legendo iz Benedikta je v objektiv ujela Elizabetina vnukinja, Rosana Lorbek, ki se je udeležila zanimive in poučne delavnice izdelave dokumentarnega filma v organizaciji JSKD, območne izpostave Ptuj.

»Že v otroštvu sem z velikim zanimanjem poslušala zgodbe, ki so si jih starejši pripovedovali o Zloudjovi püši in drugih legendah,« je povedala Rosana.

Z zgodbo iz svojega lokalnega okolja je Rosana prepričala tudi udeležence zgoraj omenjene delavnice. Pod mentorstvom scenarista in režiserja Petra Bizjaka je nastal kratek dokumentarni film o Zloudjovi püši, kakor domačini ta zloglasni del gozda imenujejo.

»Enkrat so neke ženske ponoči šle skozi gozd, zagledale ogenj in okoli njega plesalce. Ti so ženskam ponudili krofe za domov. Doma so razvile robec in v njem so bile konjske fige.« v dokumentarcu pripoveduje Elizabeta.

Ob sicer čisto ameriškem praznovanju All Hallow's Eve oz. Halloween - noči čarovnic (31. oktober) - z vami delimo povezavo do dokumentarnega filma, ki ga je Rosana Lorbek za Knjižnico Lenart pripravila ob letošnji Noči knjige ter 51. dnevu zemlje (22. aprila).

Pozor! Preden kliknete na spodnji video - zaledenela vam bo kri!

»Zgodbe naj bi izvirale še iz časov Atile. Tako so mi pripovedovali, da naj bi nekdaj tu kopali grobove, spet drugi so trdili, da zaklade, pri tem pa so verjetno kurili ognje, ljudje so to videli in si to predstavljali po svoje

»Vsega se pa le ne smemo bati, moramo se prepričati,« sta prepričani Rosana in Elizabeta Lorbek. Saj je Zloudjova püša podnevi zelo priljubljena in prijetna sprehajalna točka.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Zanimivosti