Vlada sprejela poseben zakon, ki najbolj ranljivim skupinam namenja poseben dodatek

Dodatek bodo dobili upokojenci, kmetje, v nekaterih primerih tudi samostojni podjetniki, družbeniki enoosebnih družb...

Prlekija-on.net, petek, 19. november 2021 ob 14:44
Denar

Denar

Na današnji novinarski konferenci, ki je bila namenjena predvsem vladnemu predlogu zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja okužb, omilitev, obvladovanje in odpravo posledic covid-19, je sodeloval tudi minister za finance Andrej Šircelj, ki je predstavil ukrepe, kjer želijo pomagati najbolj ranljivim.

Vlada je sprejela poseben zakon, v okviru katerega je določila najpomembnejše ukrepe. Minister je izpostavil ukrepe, ki najbolj ranljivim skupinam namenjajo poseben dodatek.

Upokojenci s pokojnino, nižjo od 510 evrov, bodo tako dobili 300 evrov izrednega dodatka, tisti, ki imajo pokojnino med 510 in 612 evri, bodo dobili 230 evrov, prejemniki pokojnin od 612 do 714 evrov pa 130 evrov. Kot je dejal, naj bi bil dodatek izplačan že decembra.

Nekatere ranljive skupine bodo prejele dodatke

Kaj vse nam prinaša predlog Zakona o dodatnih ukrepih?


Vladni predlog predvideva tudi enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 evrov izplačila tudi kmetom (nosilcem ali članom kmetije) z dohodki pod 591,2 evra, ki so stari več kot 65 let in ki niso prejemniki pokojnin.

Vlada predlaga tudi dodatek za invalide v višini 150 evrov, saj je po besedah ministra Širclja pomembno, da država invalide po eni strani zaščiti pred dvigom cen, po drugi strani pa jih v njihovem delovanju, delu, življenju virus dodatno omejuje.

Minister Šircelj je povedal, da bodo plačilo dobili tudi pripadniki civilne zaščite ter dijaki in študentje prostovoljci, ki pomagajo v zdravstvenih ustanovah, in sicer 30 evrov na dan za civilno zaščito in 25 evrov za dijake oz. študente.

Nadalje vladni predlog predvideva tudi plačilo samostojnim podjetnikom, kmetom in družbenikom enoosebnih družb, ki so v karanteni ali so v karanteni njihovi otroci, in sicer jim bo izplačan poseben dodatek v višini 250 evrov za deset dni oziroma 500 evrov za 20 dni oziroma 750 evrov v enem mesecu. Minister je omenil tudi, da zakon predvideva sofinanciranje nabave hitrih testov za gospodarstvo. Pomoč pripada npr. podjetjem, samostojnim podjetnikom, zavodom, društvom, samozaposlenim in bo znašala 60 evrov na delavca.

Po besedah ministra Širclja je vlada v predlogu zakona določila tudi, da lahko pravno podlago za urejanje življenja, zbiranja ljudi, opravljanja dela, prometa blaga in storitev urejajo z odloki. To pomeni, da lahko vlada na podlagi strokovnih ocen omenjena področja z odloki ureja za največ 15 dni, o čemer mora obvestiti DZ. Dodal je tudi, da mora po predlogu vlada v primeru ponovitev nekega ukrepa predhodno vprašati strokovno komisijo na ministrstvu za zdravje glede ustreznosti podaljšanja.Več v Slovenija