V bolnišnici prišlo do zamenjave identitete dveh pacientov

Nekdo je včeraj očeta pokopal in danes izvedel, da je oče živ, drugi pa so izvedeli, da je njihov oče mrtev.

Prlekija-on.net, četrtek, 15. september 2022 ob 15:28
Novinarska konferenca

Novinarska konferenca

V Splošni bolnišnici Celje je prišlo do zamenjave dveh pacientov. Med obravnavo je eden od pacientov umrl. Svojci so umrlega pokopali, nato se je izkazalo, da je njihov svojec živ.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ob tragičnem dogodku v Splošni bolnišnici Celje, ko je zaradi hude napake prišlo do zamenjave identitete dveh pacientov, uvodoma izrekel iskreno opravičilo. Kot je dejal, opravičilo svojcem izreka kot človek, kot minister in podpredsednik Vlade Republike ter nenazadnje kot zdravnik.

"V 21. stoletju, v dobi digitalizacije je to nekaj nedopustnega. Nekdo je včeraj očeta pokopal in danes izvedel, da je oče živ, drugi pa so izvedeli, da je njihov oče mrtev," je dejal minister, ki se je ob seznanitvi z dogodkom danes dopoldne nemudoma sestal z vodstvom bolnišnice in zahteval pojasnila. Prav tako je ministrstvo pojasnila zahtevalo od vseh ostalih vpletenih.

"Dejstvo je, da se je zgodila serija napak, ki se v modernem zdravstvenem sistemu ne smejo zgoditi. Naša naloga je, da reagiramo, in to takoj," je bil odločen minister in napovedal, da bo postopke nemudoma sprožil zdravstveni inšpektorat, ministrstvo pa bo izvedlo strokovni nadzor in k temu pozvalo tudi zdravniško zbornico.

Ob tem je dodal, da je odstop vodstva celjske bolnišnice edina pričakovana poteza. Napovedal je še, da bo Vlada Republike Slovenije naredila vse, "da razvije mehanizme, ki bodo izboljšali delovanje zdravstvenega sistema, da se takšni dogodki nikoli več ne ponovijo".