Potrjene spremembe družinskega zakonika: uzakonili pravico istospolnih partnerjev do posvojitve otrok

Na ministrstvu so trdno prepričani, da priznanje pravic istospolnih partnerjev pomeni premik v smeri k bolj enakopravni in strpni družbi.

Prlekija-on.net, sreda, 5. oktober 2022 ob 11:28
Uzakonili so pravico istospolnih partnerjev do posvojitve otrok

Uzakonili so pravico istospolnih partnerjev do posvojitve otrok

V torek so poslanke in poslanci podprli spremembe družinskega zakonika, ki sledijo odločbama Ustavnega sodišča Republike Slovenije. DZ je z 48 glasovi za in 29 proti sprejel spremembe družinskega zakonika, ki določajo, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb. Istospolnima partnerjema v partnerski zvezi pa omogoča, da posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca. ''Z ustavno odločbo in sprejetjem predlagane novele zakona se Slovenija končno pridružuje vrsti držav v Evropi in svetu, ki so položaj razno in istospolnih partnerjev že izenačile'', je ob sprejemu poudaril državni sekretar Simon Maljevac.

V skladu z obema odločbama Ustavnega sodišča potrjene spremembe zagotavljajo nediskriminatorno obravnavo partnerskih razmerij raznospolnih in istospolnih partnerjev pri opredelitvi zakonske zveze, v skladu s tem pa se enaka obravnava ureja tudi za partnerje, ki niso sklenili zakonske zveze in živijo v zunajzakonski skupnosti. S spremenjeno definicijo zakonske zveze ter ureditvijo zunajzakonske skupnosti za raznospolne in istospolne partnerje so partnerji v teh zvezah izenačeni v vseh pravnih posledicah, ki jih določa Družinski zakonik, ter v pravnih posledicah na drugih pravnih področjih. Pravno priznana razmerja v zunajzakonski in zakonski skupnosti ter družini niso pomembna le za uveljavljanje pravic in dolžnosti na področju družinskega prava, ampak vplivajo tudi na številne pravice in dolžnosti posameznikov na drugih področjih pravnega življenja, od dednega, odškodninskega in kazenskega do delovnega in davčnega prava ter prava socialne varnosti. Urejenost tega področja je tako ključna za zagotavljanje enakopravne obravnave partnerskih razmerij raznospolnih in istospolnih partnerjev, ob tem sporočajo z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Sprejete spremembe Družinskega zakonika v skladu z odločbama Ustavnega sodišča predstavljajo obliž na zgodovino sistematičnega kršenja človekovih pravic in na ministrstvu so trdno prepričani, da priznanje pravic istospolnih partnerjev pomeni premik v smeri k bolj enakopravni in strpni družbi.Več v Slovenija