Slovenija uvaja nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko

Letos smo zabeležili že 48.076 nedovoljenih prehodov notranje meje.

Prlekija-on.net, četrtek, 19. oktober 2023 ob 15:33
Mejni prehod

Mejni prehod

Vlada je izdala Odlok o uvedbi začasnega ponovnega nadzora na notranjih mejah Republike Slovenije z Republiko Hrvaško in Madžarsko in ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Na notranjih mejah Slovenije s Hrvaško in Madžarsko se v soboto, 21. oktobra 2023, uvede začasni ponovni nadzor, ki traja do 30. oktobra 2023.

V skladu z 28. členom schengenskega zakonika se lahko ponovno uvede nadzor na notranji meji v primerih, ki zahtevajo takojšnje ukrepanje, za določeno obdobje do deset dni. Ob tem mora država uradno obvestiti ostale države članice in Komisijo ter navesti razloge, ki upravičujejo uporabo postopka.

Trajanje začasnega ponovnega nadzora se lahko v skladu s schengenskim zakonikom podaljša.

Schengenski zakonik določa, da lahko država članica ob pojavu resne grožnje svojemu javnemu redu ali notranji varnosti ponovno uvede nadzor na vseh ali na določenih delih svoje notranje meje.

Ponovna uvedba nadzora na notranjih mejah mora biti uporabljena v izjemnih primerih in mora spoštovati načeli sorazmernosti in nujnosti.

Letos zabeležili že 48.076 nedovoljenih prehodov notranje meje

Kot so navedli pri Ministrstvu za notranje zadeve, pristojni nacionalni organi Republike Slovenije ugotavljajo vse večjo razsežnost organizirane kriminalitete na Zahodnem Balkanu, kar ne nazadnje potrjujejo tako podatki, ki jih prejemajo iz držav te regije, kot tudi poročila agencij Evropske unije. Organizirane kriminalne združbe postajajo povezane in prepletene, saj jih združujejo isti ali podobni cilji, kar pomeni, da se njihovi pripadniki pogosto povezujejo in si medsebojno pomagajo pri izvrševanju svojih sicer različnih kriminalnih aktivnosti.

Zadnji dogodki potrjujejo, da se pripadniki različnih terorističnih in ekstremističnih gibanj ter skupin umikajo z območij oboroženih spopadov, da bi se izognili morebitnim posledicam za svoja dejanja ali celo z namero, da bi v nadaljevanju ogrozili našo varnost in stabilnost. Ob tem obstaja tveganje, da bi se te osebe, tudi s pomočjo storitev tihotapskih mrež, infiltrirale v mešane migracijske tokove in skušale na nedovoljen način vstopiti tudi v Republiko Slovenijo, kjer smo letos do 15. oktobra zabeležili že 48.076 nedovoljenih prehodov notranje meje.

Slovenski varnostni organi sicer pozorno spremljajo morebitna tveganja in varnostne razmere v državi in v širši regiji, kot tudi dejavnike, ki bi lahko vplivali na radikalizacijo posameznikov in širjenje nasilnega ekstremizma.

Na povečano teroristično grožnjo za ta del Evropske unije kaže tudi nedavna odločitev sosednje Italije o začasni ponovni uvedbi nadzora na notranji meji s Slovenijo.

Zato so potrebni takojšnji ukrepi za zagotovitev javnega reda in varnosti naših državljanov, kot tudi državljanov Evropske unije.

Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.




Več v Slovenija