Nadzor na notranjih mejah podaljšan do junija 2024

Odlok uvaja začasni ponovni nadzor na notranjih mejah Slovenije s Hrvaško in Madžarsko za šest mesecev, in sicer od 22. decembra 2023 do 22. junija 2024.

Prlekija-on.net, četrtek, 14. december 2023 ob 16:20
Mejni prehod

Mejni prehod

Vlada je izdala Odlok o uvedbi začasnega ponovnega nadzora na notranjih mejah Republike Slovenije z Republiko Hrvaško in Madžarsko in ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Odlok začne veljati 22. decembra 2023.

Odlok uvaja začasni ponovni nadzor na notranjih mejah Slovenije s Hrvaško in Madžarsko za šest mesecev, in sicer od 22. decembra 2023 do 22. junija 2024. Nadzor bo uveden na podlagi prvega odstavka 36. člena Zakona o nadzoru državne meje v zvezi z 25. členom Zakonika o schengenskih mejah.

"Izrazito poslabšanje varnostnih razmer na Bližnjem vzhodu in grožnje, ki se odražajo v številnih pozivih terorističnih organizacij k izvedbi terorističnih in drugih nasilnih dejanj v zahodnih državah, ob nadaljevanju ruske vojaške agresije v Ukrajini, razvoja varnostne situacije v Afganistanu, pa tudi nasilnih konfliktov v nekaterih afriških državah, zahtevajo sprejem skrajnih ukrepov za zagotovitev javnega reda in notranje varnosti," navajajo pri Ministrstvu za notranje zadeve.

"Na povišani, tretji stopnji od petih, ostaja ocena ogroženosti zaradi terorizma v Sloveniji. V zadnjem obdobju je stopnjo teroristične ogroženosti povišal tudi velik del držav članic EU, sosednja Avstrija celo na najvišjo. Upoštevajoč načela schengenskega območja lahko grožnja v eni članici predstavlja grožnjo celotnemu območju. Poleg tega je evropska komisarka za notranje zadeve v povezavi z vojno na Bližnjem vzhodu in polarizacijo, ki jo je ta povzročila v družbi, v začetku decembra opozorila na visoko tveganje za teroristične napade v EU.

Teroristično ogroženost dodatno podkrepi podatek, da so varnostni organi nekaterih držav članic v okviru protiterorističnih akcij na območju EU prijeli več oseb, ki so prišli iz tretjih držav. Migracijski tokovi lahko v tem kontekstu predstavljajo varnostno tveganje, ki ga spremljajo druga odklonska ravnanja," še navaja ministrstvo.

Podatki, pridobljeni v obdobju od začasnega nadzora na notranjih mejah, uvedenega po 28. členu Zakonika o schengenskih mejah, to je od 21. oktobra 2023 dalje, potrjujejo, da ta predstavlja enega pomembnih ukrepov za zagotavljanje notranje varnosti. Zato ga je smiselno nadaljevati tudi v prihodnje. Nacionalni varnostni organi bodo še naprej pozorno spremljali morebitna tveganja in varnostne razmere v državi in širši regiji ter dejavnike, ki bi lahko vplivali na radikalizacijo posameznikov in širjenje nasilnega ekstremizma. Podatki, pridobljeni v naslednjih šestih mesecih, o razvoju varnostne situacije v državi in širši regiji bodo temelj za nadaljnje odločitve.

Ob upoštevanju načela sorazmernosti bodo načini in intenziteta ukrepov začasnega nadzora na notranjih mejah še naprej ciljno usmerjeni in osredotočeni na preprečevanje terorizma, ekstremizma in čezmejne kriminalitete. Ukrepi bodo potekali na način, da bodo čim manj vplivali na potnike, okolje in gospodarstvo in še posebej na življenje prebivalstva ob meji.
Več v Slovenija