Tudi štorklje se obiskujejo

Tudi štorklje se obiskujejo

Oste Bakal, sobota, 9. avgust 2008 ob 09:24

Na lep in neobičajen prizor je naletel domačin iz Vučje vasi v Prlekiji Aleš Čuk. Na gnezdu tik ob njegovi hiši v središču omenjene panonske vasi je namreč opazil nekaj nenavadnega. "Z domačega dvorišča in pozneje s podstrešja hiše sem takoj naredil nekaj posnetkov gnezda, v katerem je bilo naenkrat kar devet štorkelj. V tem gnezdu štorklje gnezdijo že več kot 20 let, a ne pomnim, da bi kdaj druge štorklje priletele na obisk k samcu in samici, ki imata letos tri mladiče. Bržkone so se že dogovarjale o skupnih pripravah na odhod proti jugu, kamor se bodo te ptice podale že konec avgusta," nekoliko v šali pravi Čuk.

Devetih štorkelj sploh ni zmedlo, da so se pod gnezdom ustavljala vozila in so jih številni opazovalci tudi fotografirali.

Veterinarka Smilja Nabergoj pravi, da ni nič nenavadnega, da se štorklje že zbirajo. Že okoli 15. avgusta naj bi namreč prve jate odletele proti jugu. Predvsem naj bi se na dolgo pot prvi odpravili mladiči in starejši samci, ki so tudi prvi prišli k nam in vedno pripravljajo domovanja. Pozneje se bodo proti Afriki odpravile še samice in preostali mladiči, ki sedaj še niso pripravljeni za dolgo pot proti jugu.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Zanimivosti