Čas volitev

Video reportaža v sklopu projekta »Prleška mladina« iz občine Razkrižje

Prlekija-on.net, sreda, 3. september 2014 ob 20:14
Razkrižje

Razkrižje

Občina Razkrižje je v petnajstih letih samostojnega delovanja dosegla veliko, navkljub svoji majhnosti se uvršča med prodornejše slovenske občine. Kot obmejna občina je postala pomemben dejavnik povezovanja na stičišču dveh sosednjih narodov. V iskanju svojih priložnosti se občina poslužuje inovativnih pristopov, naj bo to na področju turizma, družbenega dogajanja, skrbi za mlade ali ranljivih skupin občanov.

Pri pomoči in približevanju mladim velja izpostaviti dva projekta, ki sta posebna po svojem pristopu v širšem slovenskem prostoru. Mladim družinam je občina Razkrižje omogočila nakup gradbenih zemljišč pod nadvse ugodnimi pogoji ter tako poskrbela za poseljevanje obmejnih krajev. Drugi primer je »Domačija« v Šprincu, socialno varstveni program namenjen reševanju stisk mladih. Občina sodeluje z 8 ha posestvom, hišo in gospodarskim poslopjem, izvajajo pa ga v partnerstvu s Škofijsko Karitas Murska Sobota.



Dolgoletni župan občine Razkrižje, Stanko Ivanušič, je mnenja, da bi mladi morali danes v večji meri sodelovati pri upravljanju lokalne skupnosti, se podati na volitve in odgovorno soodločati o razvojnih vprašanjih občine.

»Mladi naj se dajo voliti in biti izvoljeni«, predlaga župan mlajši populaciji. Letos je čas volitev. Evropske, državnozborske in lokalne volitve so priložnost za mlade, da se aktivno vključijo v aktualna dogajanja v družbi. Ostaja vtis, da jih tovrstne teme ne zanimajo preveč, težko verjamemo, da bo drugače na tokratnih lokalnih volitvah. V preteklosti je bilo nekaj poskusov organiziranih predstavnikov, ki so v svojem začetku navduševali, mobilizirali mlade, a na koncu vendarle prehitro končali svoje poslanstvo z grenkim priokusom. Velja rek: »Razmišljaj globalno, deluj lokalno«. Zaman se potem mladi jezijo in tolčejo čez lokalno oblast, čeprav ne vedno neupravičeno, ko si ne morejo organizirati denimo svojih prostočasnih aktivnosti ali sploh nimajo osnovnih pogojev zanje, drugič jih jezi neorganiziranost in odrinjenost mladih. Tudi zato se je potrebno izpostaviti, sodelovati pri delu lokalne skupnosti in ne nazadnje iti na volitve. Izkoristiti volilno pravico, voliti in biti voljen.

V video reportaži iz občine Razkrižje vam tokrat predstavljamo KUD Razkrižje, ki ga vodi Andrej Anderlič ter njihovo Folklorno skupino s 35-letno tradicijo. Zinka Bogdan nam je razkrila zakaj jo veseli druženje s folkloristi, Klementina Šafar prav tako pleše in še poje v dekliškem pevskem zboru »Pole poje«. Na Razkrižju se je pred enim letom spet pričel igrati nogomet, mladi fantje iz NK Teleing Razkrižje igrajo v pomurski malonogometni ligi na travi. O novem klubu in igranju v domači nogometni ligi je spregovoril Damjan Pergar. Kako je z mladimi na Razkrižju, kako jim pomaga občina in kaj se danes pričakujejo od mladih, pa župan Stanko Ivanušič.

LAS Prlekija


Več v Kultura in izobraževanje