Lanske poplave tudi posledica delovanja verige avstrijskih hidroelektrarn

Končala se je hidrološka analiza lanskih katastrofalnih poplav na Dravi, glavna ugotovitev pa je, da je po obilnih padavinah v zaledju na povečan pretok Drave na mejnem profilu vplivalo delovanje verige avstrijskih hidroelektrarn.

ponedeljek, 21. oktober 2013 ob 18:022

Jesensko nabiranje kostanjev v gozdu pri Hrastje - Moti

Jesen je čas, ko plodovi kostanja dozorijo in iz drevja odpada zlato rumeno listje. V Prlekiji je veliko listnatih gozdov in med drevjem raste tudi veliko pravih kostanjev. V jeseni ta čas, so kostanji že dozoreli v svojih bodičastih hišicah ter padajo z dreves in jih ljudje že hodijo nabirat.

torek, 15. oktober 2013 ob 16:061

»Napad« takšnih in drugačnih polonic

V teh dneh ste verjetno opazili, da pročelje marsikatere hiše "krasijo" mali hroščki, natančneje takšne in drugačne polonice. Topli dnevi se počasi poslavljajo, prihajajo mrzlejši, zato si mali žužki iščejo zavetje in prezimovališče.

torek, 15. oktober 2013 ob 10:59

Naše nebo prekrile bele sledi

Če ste se v nedeljo, 13. oktobra dopoldan, ozrli v nebo, ste lahko zagledali "mrežo" belih črt, ki jih za sabo puščajo letala.

ponedeljek, 14. oktober 2013 ob 10:214

Labodji spev v Slamnjaku

Ribiška družina Ljutomer ima na območju vasi Podgradje, Slamnjak in Gresovščak kar nekaj ribnikov, kjer gojijo ribe za ribolov. Občasno pa se v teh ribnikih ustavijo labodi. Tako smo par labodov v teh dneh na filmski trak ujeli v ribniku pri Slamnjaku, kjer sta si iskala hrano in se sončila na zelenici.

torek, 8. oktober 2013 ob 18:261

Na Gajševskem jezeru so opazovali ptice

V nedeljo, 6. oktobra, so se zbrali ljubitelji ptic na nasipu Gajševskega jezera. Prav ta dan je namreč Evropski dan opazovanja ptic. Poleg opazovanja, so ptice tudi šteli. S štetjem ptic se preverja stanje oziroma število.

nedelja, 6. oktober 2013 ob 18:151

Jesensko razkošje s popusti v Vrtnarstvu Alt

V Vrtnarstvu Alt iz Pristave so letos že tretjič pripravili predstavitev njihove dejavnosti in inovativnosti. V tej mrzli soboti so imeli tri pomembnejše teme. Prva tema je bila cvetoča. Obiskovalci so si lahko po občutno znižanih cenah na ta dan nabavili sadike rož, zasaditve in aranžmaje za jesen, ali pa si nabrali le ideje.

nedelja, 6. oktober 2013 ob 08:35

Sončnice na njivi v Šalincih

V Prlekiji je še vedno veliko kmetij, ki se ukvarjajo s poljedeljstvom, živinorejo in pridelujejo različne poljščine. Ker živina pri prehrani potrebuje najrazličnejše dodatke k hrani, še tudi kot dodatek sejejo sončnice. Sončnice se sejejo od aprila do maja in celo leto do jeseni bogato cvetijo in imajo velike rumene cvetove podobne soncu, ki se vedno obračajo k soncu.

sobota, 5. oktober 2013 ob 14:54

Jesenska paša v Babincih

V Prlekiji je še kar veliko število kmetij, ki se ukvarjajo z živinorejo. Čeprav časi v kmetijstvo niso rožnati, nekateri kmetje v Prlekiji še vedno vztrajajo, in upajo, da se bo na področju kmetijstva nekaj spremenilo na bolje, predvsem prodaja živine in kmetijskih pridelkov in njihovih tržnih viškov v kmetijstvo.

petek, 20. september 2013 ob 08:412

Roj letečih mravelj prekril poletno nebo

Te dni v naših krajih ponovno lahko vidimo roje malih letečih mravelj, ki prekrijejo poletno nebo s svojim "svatbenim" plesom.

sobota, 31. avgust 2013 ob 18:39