Metaljot Raspaljot navdušil tudi Indijce

Lep obisk na drugem metalskem festivalu v Laškem

Prlekija-on.net, torek, 9. julij 2019 ob 10:59
Energični Sinister

Energični Sinister

Minuli konec tedna se je v Laškem odvijal 2. metalski festival Metaljot Razpaljot, ki je navdušil večinoma domače občinstvo, a med njimi so bili tudi oboževalci trših zvokov iz sosednjih držav ter celo iz Indije. Po lanskem, prvem festivalu v mestecu ob Savinji, so letos po večini domači zanesenjaki še bolje organizirali dogodek, ki se je po prikazanem dobro prijel poletnega glasbenega dogajanja v Sloveniji. Več kot 500 oboževalcev se je tokrat zbralo sredi grajskega trga zaradi pisane palete ponujenih skupin. Med pestrim občinstvom so izstopali predvsem navdušenci iz Indije. Slednji potujejo po Evropi in so med dvodnevnim obiskom Ljubljane opazili reklamne plakate in se odločili še za izlet z vlakom v Savinjsko regijo do Laškega, saj pri njih nimajo takšne možnosti videti metalkskega koncerta, predvsem zaradi redkosti ter oddaljenosti večjih mest.

Za uvod so poskrbeli energični progresivci Morywa, sledili so klasični heavy metalci SkyEye, oboje pa so nadgradili še black metalci Cvinger. Publika se je v mestu piva že dobro ogreta "razbesnela" ob hitrih in melodičnih trasherskih rifih ljubljanskih Eruption. Na odru je kot edina predstavnica "nežnejšega" spola na basu prepričljivo nastopila mlada Nika Krmelj. Povsem drugače so nadaljevali Srbi The Stone. S pristnim black metalom so na sceni že več kot 20 let in tako poznani tudi domačim navdušencem. Na odru trd in za nepoznavalce morda celo strašljiv nastop z besedili o poganstvu, sovraštvu in smrti pa nikakor ne odraža dejanske narave glasbenikov, ki so za odrom čisto sproščeni, nasmejani in prijazni moški srednjih let. Za vrhunec večera so poskrbeli legendarni Pomaranča, ki so na sceni že 40 let in veljajo za začetnike heavy metala pri nas, ter pionirje bivše Jugoslavije. Da so še vedno zelo popularni, je pokazala sama publika, ki je med celotnim nastopom skakala ter glasno prepevala njihove največje hite. Zdajšnji pevec Matic Nareks se je komaj rodil, ko je skupina že nastopala po vseh večjih dvoranah takratne skupne države, a je s svojo energijo dodobra razvnel staro in mlado občinstvo.

Po očitno najbolj zaželenem nastopu na festivalu "Metaljot Raspaljot 2019" Pomaranče, se je del publike odpravil domov, najbolj vztrajni ljubitelji trših zvokov pa so lahko dočakali še zadnjo in s tem največjo pridobitev tega leta, nizozemske Sinister. Tudi slednjim se z več kot 30 letnim nastopanjem na odrih po vsem svetu ni potrebno sramovati kilometrine. S svojim klasičnim death metalom so poskrbeli za dostojen konec dobro obiskanega ter organiziranega festivala, ki je spet privabil množice v mesto piva in cvetja.

Tilen Bakal



Več v Slovenija