Slovenski lastniki nepremičnin lahko gredo na Hrvaško

Ob tem morajo predložiti dokazilo o lastništvu, policistom pa bodo morali povedati, kam so namenjeni, kje bodo bivali, koliko dni nameravajo ostati in jim ob pustiti svojo telefonsko številko

Prlekija-on.net, nedelja, 10. maj 2020 ob 18:38
Lastniki nepremičnin in plovil bodo lahko prečkali hrvaško mejo

Lastniki nepremičnin in plovil bodo lahko prečkali hrvaško mejo

Hrvaški zavod za javno zdravje je v soboto objavil natančna navodila glede izjem in pravil ob odprtju mej za državljane EU-ja, ki jim prestop meje omogoča iz poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov. Iz navodil je razvidno, da lahko slovenski državljani, ki imajo na Hrvaškem nepremičnino ali plovilo, svobodno prečkajo mejo, pri tem pa morajo med drugim predložiti dokumentacijo, ki se nanaša na lastništvo nepremičnine oz. plovila ali povabilo poslovnega subjekta, zaradi katerega potujejo na Hrvaško. Policistom bodo morali povedati tudi, kam so namenjeni, kje bodo bivali, koliko dni nameravajo ostati in jim ob pustiti svojo telefonsko številko.

Tisti, ki bodo prišli na Hrvaško, se bodo nato morali držati epidemioloških ukrepov, s katerimi jih bo seznanila policija ob vstopu v državo. Pomembno je, da imajo v prvih 14 dnevih bivanja čim manj stikov z drugimi, zunaj opravljajo najnujnejša dela, pri gibanju na prostem pa upoštevajo varnostno razdaljo oziroma nosijo zaščitne maske.

Dnevno si bodo tudi morali meriti telesno temperaturo in če bo le-ta presegla 37,2 stopinje C ali če bodo imeli simptome bolezni, se bodo morali javiti najbližjemu epidemiologu po telefonu. Svojega bivališča ob tem naj ne zapuščajo.

Po vrnitvi v Slovenijo v karanteno

Pri slovenski policiji pa so danes za STA pojasnili, da slovenska stran ni spremenila odloka o prehajanju mejnih prehodov med epidemijo novega koronavirusa, tako da se osebam ob vstopu v Slovenijo odredi sedemdnevna karantena. Pri tem veljajo nekatre izjeme, med drugim za čezmejne dnevne delovne migrante, osebe, ki se udeležijo pogreba bližnjega sorodnika v sosednji državi, tovorni promet, tranzitne potnike ter dvolastnike ali najemnike zemljišč, ki so državljani Slovenije, Avstrije, Italije in Madžarske.



Več v Slovenija