V zadnjih dneh izrečenih okrog 2.700 ukrepov karantene

Zaščitne maske bodo ob razkuževanju rok ponovno obvezne v zaprtih javnih prostorih in v sredstvih javnega potniškega prometa od 25. junija naprej. Odločitev bodo nato pretehtali vsakih 14 dni glede na epidemiološko situacijo v naši državi.

Prlekija-on.net, sreda, 24. junij 2020 ob 19:15
Maske so spet obvezne

Maske so spet obvezne

Minister Tomaž Gantar je na novinarski konferenci predstavil vladni odlok o obvezni uporabi zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v zaprtem javnem prostoru, kar vključuje tudi javni potniški promet ter obvezno razkuževanje rok. Odlok začne veljati 25. junija 2020.

Vlada je glede na slabšanje epidemiološke slike sprejela sklep o ponovni obvezni uporabi zaščitnih mask. Zaščitne maske bodo ob razkuževanju rok obvezne v zaprtih javnih prostorih in v sredstvih javnega potniškega prometa. Glede na to, da se okužbe z virusom SARS-CoV-2 še pojavljajo, se je potrebno v največji možni meri zaščititi pred okužbo.

Maske so spet obvezne

Maske so ponovno obvezne


Slovenski državljani naj v tujini pozorno spremljajo dogajanje

Pri gibanju in zadrževanju v zaprtem javnem prostoru sta za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, ob upoštevanju vseh navodil in higienskih priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki so objavljena na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje, obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza (šal, ruta ali podobna oblika zaščite, ki prekrije nos in usta) ter razkuževanje rok.

Odločitev bodo pretehtali vsakih 14 dni glede na epidemiološko situacijo v naši državi. Ob tem se spremlja epidemiološka slika v Sloveniji in po svetu, na podlagi tega pa se bodo odločali tudi o sprejemanju dodatnih ukrepov in morebitnih spremembah režima na meji za vstop v Slovenijo. Omeniti je potrebno tudi to, da se prehod države iz t. i. zelenega seznama na rdeči seznam sicer ne zgodi čez noč, vendar pa se epidemiološka slika v posamezni državi lahko hitro spremeni, zato morajo slovenski državljani v tujini pozorno spremljati dogajanje.

Razmišljanje o uporabi prostovoljne aplikacije

V teh zadnjih dneh je bilo na podlagi novih pogojev za prestop meje izrečenih tudi okrog 2.700 ukrepov karantene.

Ker gre za veliko številko so tudi razmisleki o dodatnih ukrepih, na primer za uporabo prostovoljne aplikacije za spremljanje kontaktov na prostovoljni osnovi, da bi s tem preprečili dodatne zaostritve ukrepov.

Minister Tomaž Gantar je povedal: "Spremljamo aplikacije, ki bi bile za nas sprejemljive in so na prostovoljni osnovi. Kot primerne ocenjujemo tiste, ki jih uporabljajo v Italiji, morda še nekoliko bolj v Nemčiji." Mobilna aplikacija bi opozorila tiste, ki bi si jo namestili na pametni telefon, ali so bili v stiku z okuženo osebo. Podatki v aplikaciji so anonimizirani, kar zagotavlja ustrezno varnost, uporaba pa je smiselna, predvsem če jo namesti večje število državljanov. Ko bo znana končna oblika aplikacije bo potrebna tudi promocija in predstavitev stališča glede varovanja osebnih podatkov. Aplikacija bi lahko olajšala nadzor nad karantenami tako, da bi naložili uporabo aplikacije tistim, ki jim je bila odrejena karantena, vendar pogovori o tem še potekajo.

Poleg pravne podlage za uvedbo omenjenih aplikacij vlada v noveli tretjega protikoronskega paketa poskuša tudi poenostaviti postopek vročanja odločb o karanteni prek elektronske pošte in ne več osebnega vročanja.

V torek je bilo zabeleženih sedem novih okužb

Tudi v torek zabeležili nove okužbe
Več v Slovenija