Hrvaške ne bo več na zelenem seznamu

Tri države bodo črtali iz zelenega seznama. To so Češka, Francija in Hrvaška.

Prlekija-on.net, četrtek, 2. julij 2020 ob 17:31
Hrvaška bo črtana iz zelenega seznama

Hrvaška bo črtana iz zelenega seznama

V četrtek je potekala izjava, kjer je veleposlanik Jelko Kacin, govorec COVID-19 posredoval informacije glede aktualnega stanja v zvezi z boleznijo COVID-19. Kot je povedal, se epidemiološka slika v Sloveniji slabša. "Včeraj smo imeli največ okužb po 16. aprilu. Hospitaliziranih je 10 bolnikov. Izvor okužb so bodisi vnosi iz tujine in širitev bolezni znotraj Slovenije. Vse je več ali manj povezano z večjimi zabavami, čezmejnih obiskovanjem diskotek..." je povedal.

"Naredite vse kar lahko, da se izognete gneči - na plaži, na množičnih dogodkih, v lokalih in klubih. Vlada RS ocenjuje, da so potrebni učinkovitejši ukrepi - potreben je povečan nadzor v zdravstvenih ustanovah in DSO," je povedal ter dodal, da potrebujemo strožji nadzor nad izvajanjem karantenskih odločb. "Vlada RS bo storila vse v njeni moči, da se karantenske odločbe vročajo na meji brez časovnega zamika."

Predlog strokovne skupine za uvrstitev Hrvaške na rumeni seznam bo odvisen od števila vnesenih primerov s Hrvaške

Bojana Beović: Balkan za Slovenijo predstavlja podobno situacijo kot v začetku epidemije Italija


Kacin je napovedal tudi spremembo seznama varnih držav. Nekatere države bodo na seznamu nove, kot sta Belgija in Nizozemska, medtem ko bodo tri države črtali iz zelenega seznama. To so Češka, Francija in Hrvaška.

Slovenci, ki se vračajo po spremembi seznama, ne bodo imeli težav. Morajo pa biti pripravljeni, saj jih bodo na meji vprašali, kje so bili, kar bodo lahko dokazali z računom. "Od sobote bodo morali slovenski državljani, ki se vračajo s Hrvaške, na meji policistom pojasniti svojo pot in to podkrepiti z dokazili o bivanju, lastnini nepremičnine ali plovila,... Poskusov zavajanja je bilo preveč," je povedal Kacin ter poudaril, da se naj vsi izogibajo gneči in v zaprtih prostorih nosijo maske ter vzdržujejo higieno rok in kašlja.

Spremembe začnejo veljati iz petka na soboto, 4. julija ob polnoči.

Aktivnih primerov je trenutno 122

V sredo 21 novih okužb




Več v Slovenija