Policisti zasegli 2.650 sadik konoplje. Ob predelavi bi vrednost na trgu znašala okoli 2 milijona evrov.

Ker je bil dostop do nasada zelo otežen (neprehoden teren, močvirje, rokav reke Mure), so preiskovalcem pomagali tudi policisti letalske policijske enote.

Prlekija-on.net, četrtek, 6. avgust 2020 ob 15:321
Dostop do nasada je bil zelo otežen

Dostop do nasada je bil zelo otežen

Vodja Oddelka za organizirano kriminaliteto Policijske uprave Murska Sobota Dejan Ravš, mag. je v današnji izjavi za javnost predstavil potek kriminalistične preiskave s področja prepovedanih drog.

Policisti Policijske postaje Lendava so prišli do informacije, da se izven naselja Benica nahaja večji nasad prepovedane rastline konoplja, zaradi česar so bile nato s strani policistov in kriminalistov Policijske uprave Murska Sobota organizirane občasne zasede.

Med zasedo, 3.8.2020 v popoldanskem času, je bilo ugotovljeno, da so v nasad prišle tri osebe, moškega spola, stare 40, 45 in 48 let, vsi slovenski državljani, katerim je bila v nadaljevanju odvzeta prostost, saj so obstajali utemeljeni razlogi za sum, da so prav navedeni izvršili kaznivo dejanje neupravičena proizvodnje in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog, po prvem odstavku 186. člena Kazenskega zakonika (KZ-1), za kar je zagrožena kazen zapora od enega do desetih let. Ob tem jim je bilo začasno zaseženo tudi vozilo s katerim so se na kraj pripeljali.

Policijski helikopter nad Ljutomerom

Policisti odkrili večji nasad konoplje, odvažali so jo s helikopterjem


Z nadaljnjim zbiranjem obvestil, opravljeno preiskavo vozila in opravljenim ogledom kraja kaznivega dejanja je bilo ugotovljeno, da se v nasadu, ki se je nahajal na otoku reke Mure, nahaja 2.650 sadik prepovedane rastline konoplja, velikosti med 80 in 110 cm, ki so bile v nadaljnjem postopku zasežene. V zvezi rastlin konoplje je bilo ugotovljeno, da so le te bile skrbno negovane in gnojene, samo območje nasada pa predhodno skrbno pripravljeno za ta namen.

Ker je bil dostop do nasada zelo otežen (neprehoden teren, močvirje, rokav reke Mure), so preiskovalcem pomagali tudi policisti letalske policijske enote.

Nasad konoplje
Nasad konoplje

V zvezi rastlin je bil opravljen preliminarni test na prepovedane droge, med katerim je bilo potrjeno, da gre za prepovedano drogo konopljo, ki je z Uredbo o razvrstitvi prepovedanih drog, na seznamu skupin prepovedanih drog, razvrščena v II. skupino.

Ocenjujejo, da bi osumljenci z navedeno količino rastlin in glede na to, kako so bile negovane, pridelali najmanj 600 kilogramov zelo kakovostne prepovedane droge marihuana (posušeni vršički rastline konoplja), katere vrednost na trgu znaša okoli 2.000.000 evrov.

Osumljeni so bili s kazensko ovadbo, dne 5.8.2020, privedeni pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Murski Soboti, kateri je zoper vse tri odredil pripor.

Dejan Ravš:



Več v Črna kronika