Sprejet nov odlok glede nošenja zaščitnih mask

Odlok določa, da je začasno obvezna uporaba zaščitne maske v zaprtem javnem prostoru, kar vključuje tudi javni potniški promet, ter obvezno razkuževanje rok.

Prlekija-on.net, četrtek, 3. september 2020 ob 15:13
Jelko Kacin

Jelko Kacin

Na novinarski konferenci po seji vlade, so v četrtek sodelovali minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc in vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.

Kacin je povedal, da je že drugi zaporedni dan bilo potrjenih več kot 50 novih okužb in sicer 53. "Je pa res, da je bilo tokrat opravljenih več testov kot dan prej in sicer 1653, skoraj 50 več kot v torek," je omenil Kacin ter dodal, da tudi "današnji podatki kažejo, da smo pri zamejevanju vnosa okužb iz tujine uspešni. Gre za spodbuden podatek, sploh ob upoštevanju, da se epidemiološka slika v večini evropskih držav, tudi v naši neposredni soseščini, ponovno slabša."

Maske so v zaprtih prostorih obvezne

Ponovno obvezna uporaba zaščitnih mask v zaprtih prostorih. Inšpektorji bodo izvajali nadzor.


Sprejet nov odlok

Ob tem je opozoril, da ohranjajmo fizično distanco, skrbimo za higieno rok in kašlja, izogibajmo se udeleževanja večjih dogodkov in predvsem bodimo pozorni na morebitne znake okužbe. "V primeru suma na okužbo o tem takoj obvestimo svojega osebnega zdravnika." "Bodimo odgovorni do sebe in drugih. Le tako bomo lahko zamejili širjenje okužbe in poskrbeli za to, da bodo šole in vrtci ostali odprti, gospodarstvo pa aktivno," je povedal ter dodal, da je Vlada sprejela nov odlok: "Zaradi preprečitve ponovnih izbruhov COVID-19 je sprejet nov odlok, ki določa, da je začasno obvezna uporaba zaščitne maske v zaprtem javnem prostoru, kar vključuje tudi javni potniški promet, ter obvezno razkuževanje rok. Maska ni obvezna, v kolikor se zagotovi primerna razdalja." Dodal je, da odločitev ne velja za vzgojno-izobraževalne zavode in športno ter rekreativno dejavnost, za katere se glede uporabe zaščitnih mask še naprej uporabljajo priporočila NIJZ.

V prihajajočih časih ne bo možno ločiti med okužbo COVID-19, gripo ali prehladom

Dr. Tatjana Lejko Zupanc je povedala, da "prihajajo časi, ko klinično ne bo možno ločiti, ali ima nekdo okužbo COVID-19 ali gripo ali prehlad. Potrebno je, da ob znakih respiratornih bolezni nadenemo masko in tako zaščitimo svoje najbližje. Uporaba mask je učinkovit način preprečevanja širjenja virusa. Dokaz za to so zaposleni v zdravstvu, ki so kljub stiku z okuženimi z uporabo mask preprečili okužbo." Ob tem je omenila, da imamo vse več hospitaliziranih bolnikov s COVID-19 in bolnikov na intenzivni negi. "Bojimo se novega vala in kombinacije jesenskih/zimskih respiratornih okužb."

Kacin je še povedal, da je aplikacijo OstaniZdrav mogoče namestiti tudi na Iphone. "Člani Vlade RS, tudi državni sekretarji, in tudi vsi v moji ekipi smo si aplikacijo že naložili ter s tem pokazali, da razmere v državi jemljemo resno in predvsem, da želimo ravnati odgovorno."

Minister Andrej Vizjak je predstavil spremembe Zakona o varstvu okolja. "Prepričan sem, da bo predlagana ureditev privedla do tega, da se odpadna embalaža ne bo več kopičila na skladiščih in da bo pravočasno pobrana. Posledično bo odpadna embalaža tudi v boljšem stanju za nadaljnjo obdelavo," je med drugim povedal.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Slovenija