Kacin: Opažamo vedno več primerov okužb neznanega izvora

Jelko Kacin se je na novinarski konferenci zahvalil epidemiologom, ki se »trudijo, potrpežljivo prenašajo tudi kričanje okuženih, laži, s katerimi poskušajo prikriti oziroma kot sami mislijo, zavarovati svoje stike pred karanteno.«

Prlekija-on.net, petek, 4. september 2020 ob 13:201
Jelko Kacin

Jelko Kacin

Na petkovi novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je sodeloval vladni govorec za COVID-19, Jelko Kacin. Omenil je, da epidemiološki podatki za Slovenijo danes kažejo, da je bilo včeraj opravljenih kar 1733 testov, 80 več kot dan prej. "Potrjenih je bilo 47 novih okužb. Epidemiološka poizvedovanja še potekajo, a kažejo, da uspešno zamejujemo vnos okužb iz tujine, saj imamo danes le tri vnose od drugod." Poudaril je, da opažajo vedno več primerov okužb neznanega izvora, "kar pomeni, da se ljudje bodisi ne spomnijo, kje so se okužili, bodisi ta podatek iz različnih razlogov skrivajo. To še dodatno otežuje že tako naporno delo epidemiologov, katerih glavna naloga je zamejitev širjenja virusa."

"Rad bi se zahvalil epidemiologom, ki delo opravljajo vestno, hitro, natančno, pogosto preko meja svojih zmožnosti. Trudijo se, potrpežljivo prenašajo tudi kričanje okuženih, laži, s katerimi poskušajo prikriti oziroma kot sami mislijo, zavarovati svoje stike pred karanteno," je povedal Kacin ter z javnostjo delil spoznanje ene od bolnic, "ki se dolge tedne bori z boleznijo in nima pridruženih bolezni. Pravi, da je porod prava šala v primerjavi s COVID-19. Vsem bolnikom želi hitro okrevanje, da bi čim prej lahko začeli dolgotrajno rehabilitacijo, ki sledi tej zahrbtni bolezni."

Nova priporočila NIJZ glede nošenja mask

NIJZ izdal nova priporočila za nošenje mask v naslednjem tednu


Epidemiološka slika se na Hrvaškem še poslabšuje

Dotaknil se je situacije v sosednjih državah ter povedal, da v Italiji razmere še niso dramatične, se pa slabšajo. "So nekoliko slabše kot v našem primeru, skrbi nas strm dvig števila okuženih v zadnjih dneh. Predvčerajšnjim so imeli incidenco v rumenem območju, 27 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih." Za Hrvaško je povedal, da epidemiološka slika že dolgo ni dobra in se poslabšuje. "Navedeno število okuženih 92,37 je že preseženo. Njihova incidenca je danes še nekoliko višja, saj je imela Hrvaška danes znova 334 novih okužb."

"Na Madžarskem se število novo okuženih oseb strmo dviga. V ponedeljek se pri njih začenja šolsko leto, zato so 1. septembra, kot so pravočasno napovedali vnaprej, državo zaprli za vse tujce, da preprečijo širjenje okužb." Za Slovenijo je povedal, da se incidenca povečuje, "smo pa še na rumenem polju. V primerjavi z drugimi državami lahko cenimo to, kar nam pomagajo zamejiti epidemiologi s poizvedovanji in kar nam uspeva vsem skupaj."

Inšpektorji nad spoštovanjem nošnje mask izvajajo nadzore

Povedal je še, da je včerajšnja težava z delovanjem aplikacije #OstaniZdrav na napravah z operacijskim sistemom iOS bila v sodelovanju z Applom uspešno odpravljena. "Vse uporabnike Applovih naprav vljudno prosimo, da za takojšnje nemoteno delovanje aplikacijo izbrišejo in jo ponovno naložijo."

Ponovno pa je pozval vse državljane in državljanke k upoštevanju samozaščitnih ukrepov, spoštovanju določil odloka o obvezni uporabi mask v zaprtih javnih prostorih ter omejitvam glede zbiranja. "Pri tem ne gre za kakršnekoli grožnje s strani države, temveč za iskreno željo in trud vseh, ki smo vpeti v COVID-19 zgodbo, da preprečimo širjenje okužb in da se naša življenja čim prej vrnejo v normalne tirnice," je še povedal ter dodal, da inšpektorji že izvajajo nadzor nad spoštovanjem obvezne nošnje mask ter bodo v skladu z določbami Zakona o nalezljivih boleznih kršiteljem izrekali tudi globe.



Več v Slovenija