Dr. Lukanovič: Ne razumem tistih, ki to zavračajo, se norčujejo ter pravijo, da je epidemija izmišljotina

Iz lastnih izkušenj pravi, da obolenja ne smemo podcenjevati, saj gre za resno in smrtonosno obolenje.

Prlekija-on.net, sreda, 16. september 2020 ob 12:09
Dr. Adolf Lukanovič

Dr. Adolf Lukanovič

V sredo so na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sodelovali doc. dr. Adolf Lukanovič, župan občine Pivka Robert Smrdelj in vladni govorec COVID-19, veleposlanik Jelko Kacin.

Kacin je v uvodu povedal, da "epidemiološka slika ostaja zaskrbljujoča, včeraj je potrjenih 123 okuženih in opravljenih 3.123 testiranj, kar je največ do zdaj. Slika je pričakovana, kakor tudi zavedanje, da se število okužb lahko še poveča, s tem tudi število bolnikov, ki bodo potrebovali zdravniško oskrbo." Po napovedih se načrti razširitve zmogljivosti bolnišnic že povečujejo. "Jutri naj bi zaživel oddelek COVID-19 v celjski bolnišnici, kar je posledica vedno slabšega epidemiološkega stanja v Savinjski regiji." Ob tem je omenil, da so epidemiološka poizvedovanja še v teku, "a po znanih podatkih kaže, da imamo le dva primera, ki sta povezana z uvozom, 48 primerov je povezanih z lokalnimi viri in 20 okužb neznanega vira. Število okužb neznanega vira upada, kar je spodbuden podatek, ki kaže na to, da so državljani naše pozive k iskrenosti in predvsem sodelovanju z epidemiologi vzeli resno."

Kot je še povedal Kacin, podatki o okužbah v domovih za starejše niso spodbudni. "Imamo novo žarišče v Pegazovem DSO v Rogaški Slatini (okuženih 13 stanovalcev in 3 zaposleni). 10 stanovalcev so začasno premestili v Splošno bolnišnico Novo mesto, pripravljajo se na preselitev stanovalcev po različnih conah."

"Kot zgled odgovornega, učinkovitega in pravočasnega ravnanja smo včeraj izpostavili občino Pivka. Danes je tako z nami župan Pivke in predsednik Združenja Občin g. Robert Smrdelj, ki nam bo bolj konkretno predstavil ukrepe, ki so jih sprejeli," je Kacin napovedal župana Občine Pivka, ki je ob tem povedal, da so pozvali, "da si skupaj vzamemo čas 10 do 14 dni in maksimalno poskušamo zamejiti širjenje virusa. Trenutno imamo v Pivki 18 aktivnih obolelih. Sprejeli smo ukrepe, ki so v pristojnosti občin. Odredili smo zaprtje športnih objektov za 10 dni. Kjer občina daje soglasja za prireditve, jih v 10 dneh ne bo izdala. Izdali smo apel občanom, da se tudi zasebna srečanja prestavijo oz. odpovejo."

"V Pivki smo prejšnji teden ugotovili, da imamo žarišče. Prioriteta je bila, da ugotovimo, kakšna je situacija, zato smo pospešili testiranja. V dogovoru z NIJZ smo se pripravili na ukrepe in v nedeljo vpoklicali štab Civilne zaščite. Ljudje v Pivki se danes bolj držijo ukrepov in se jim zato zahvaljujem. Gre pa moj apel tudi drugim, da se držijo teh že zelo znanih ukrepov: maske, distanca, razkuževanje rok. Ugotovili smo, da so posamezniki, ki so bili v strahu, da bi bili lahko okuženi, težko hitro prišli do zdravnika, zato smo vpoklicali tudi dežurnega zdravnika in vzpostavili dežurno številko za pogovor z zdravnikom in morebitno napotitev na bris," je še med drugim povedal Smrdelj.

Dr. Lukanovič apelira na vse, da se cepijo proti gripi

Na konferenci je bil prisoten tudi prof. dr. Adolf Lukanovič, ki ga je Kacin napovedal, kot "verjetno najbolj znan oboleli za COVID-19 v Sloveniji. V bolnišnico je bil sprejet nekaj dni po tem ko je bil v stiku z bolnico, za katero se je kasneje izkazalo, da je bila pozitivna na novi koronavirus."

"Raje bi nastopal z drugo zgodbo kot zgodbo prebolelega za covidom-19. Živimo v nedorečenem času. Bliža se jesen, s prehladi, katerih klinične znake težko oddelimo od začetnih znakov pri covid infekciji. Zato apeliram na vse, da se cepijo proti gripi," je povedal dr. Lukanovič. "Svojega sovražnika, torej covid-19, moramo spoznati, da se bomo lahko borili proti njemu. Ne zavedamo se dovolj, kaj sledi, če se bo epidemija ponavljala oz. v navalih povečevala. Zdaj smo v fazi drugega vala," je povedal ter dodal: "Zaradi moje osebne izkušnje lahko rečem, da tega obolenja ne smemo podcenjevati, saj gre za resno in smrtonosno obolenje. Ne razumem tistih, ki to zavračajo, se norčujejo ter pravijo, da je epidemija izmišljotina."



Več v Slovenija