Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB se pripravljajo na vzpostavitev alternative vladi

Izhodišče za povezovanje je pobuda Koalicija ustavnega loka, ki jo je nanje naslovil ekonomist dr. Jože P. Damijan.

Prlekija-on.net, sreda, 7. oktober 2020 ob 17:29
Predsedniki opozicijskih strank so predstavili alternativo

Predsedniki opozicijskih strank so predstavili alternativo

Predsedniki strank LMŠ, SD, Levica in SAB so v sredo potrdili začetek pogovorov z namenom oblikovanja alternative vladi Janeza Janše. Izhodišče za povezovanje je pobuda Koalicija ustavnega loka, ki jo je nanje naslovil ekonomist dr. Jože P. Damijan.

Še pred konferenco je pogovore potrdil Damijan na svojem blogu: "S skupino državljanov in državljank, ki so se že doslej angažirali s kritiko spodjedanja demokratičnih temeljev države Slovenije, sem na vodje štirih opozicijskih strank naslovil iniciativo za ustanovitev koalicije ustavnega loka. Vodje opozicijskih strank so se s pobudo strinjale, zato smo na torkovem sestanku že pričeli vsebinske pogovore v tej smeri. Pobuda je zdaj na strani opozicijskih strank, katerih vodje bodo javnost nagovorili na novinarski konferenci danes, v sredo, 7. oktobra, ob 15h."

"Vsem je znan novi dokument s strani civilne družbe. Civilna družba je z njim prišla k nam in nas vprašala, kaj menimo. Naše mnenje je, da je dokument dokaj sprejemljiv, saj je dokaj podoben temu, kar vsebujejo naše politične agende", pa je bil v uvodu jasen predsednik LMŠ Marjan Šarec. "Začeli smo se pogovarjati o ključnih problemih, vendar želimo, da pogovori potekajo stran od kamer in mikrofonov. Nahajamo se v situaciji, ko je aktualni vladi zadeva ušla izpod nadzora, niso pa pripravljeni spremeniti pristopov, zato je skrajni čas, da se nekaj spremeni," je še povedal.

"V teh dneh začenjamo z vsebinskim usklajevanjem alternative trenutni oblasti. Izhajamo iz skupne ugotovitve, da je vlada Janeza Janše koruptivna, škodljiva in nevarna za slovensko demokracijo, saj ruši pravno državo, si podreja policijo, sodstvo in nadzorne institucije, poskuša disciplinirati medije ter utišati civilno družbo. Državo nam pod krinko boja proti epidemiji ugrabljajo in nepovratno spreminjajo, zato ne smemo čakati volitev. Čimprej je treba predstaviti alternativo ter poskusiti pridobiti manjkajočih 7 poslanskih glasov," je med drugim povedal koordinator Levice Luka Mesec.

Voditeljica Socialnih demokratov Tanja Fajon: "V opoziciji slišimo ljudi in smo enotni v odločenosti, da bomo uresničili njihovo voljo," je sporočila javnosti. Po njenih besedah Socialni demokrati razumejo kritičnost trenutka in ocenjujejo, da je za pričetek procesa oblikovanja nove večine pomemben predvsem nabor konkretnih dejanj in projektov, s katerimi bo mogoče stabilizirati državo in preprečiti kolaps javnih sistemov, gospodarstva in rušitve ustavnega reda.

Predsednica stranke SAB, Alenka Bratušek pa je med drugim povedala, da so se v opoziciji poenotili in združili moči. "Naš cilj je dati strankama SMC in DESUS alternativno, da skočita iz vlaka norosti, ki državo pelje v pogubo."

ENOTNA OPOZICIJA ZA OBLIKOVANJE NOVE VEČINE IN NOVE VLADE

ENOTNA OPOZICIJA ZA OBLIKOVANJE NOVE VEČINE IN NOVE VLADE Novinarska konferenca voditeljev strank SD, LMŠ, Levice in SAB v zvezi z aktualnim političnim dogajanjem. Več -> https://socialnidemokrati.si/enotna-opozicija-za-oblikovanje-nove-vecine-in-nove-vlade/

Objavil/a Socialni demokrati (SD) dne Sreda, 07. oktober 2020


Več v Slovenija