Kacin: Brez sodelovanja vseh smo skupaj nemočni. Verjamem, da to zmoremo.

V četrtek je bilo potrjenih 834 pozitivnih testov, izvedli so 5.196 testiranj.

Prlekija-on.net, petek, 16. oktober 2020 ob 11:28
Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

V petek na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sodelujejo ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, specialist infektologije in intenzivne medicine dr. med. Tomaž Vovko in vladni govorec za COVID-19, veleposlanik Jelko Kacin. Novinarsko konferenco lahko spremljate v videu.

V četrtek je bilo potrjenih 834 pozitivnih testov, izvedli so 5.196 testiranj. Pozitivnih je tako bilo nekaj več kot 16 odstotkov testov. Incidenca je 258. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 242 bolnikov, 45 jih je na intenzivni negi, štirje so umrli. Skupaj je zaradi covida-19 umrlo 180 bolnikov. Trije primeri so v četrtek bili potrjeni tudi v občini Ljutomer in dva primera v občini Ormož.

Kacin je ob tem povedal, da bodo "ukrepi prijeli takrat in ko bomo vsi razumeli, da samo vsak od nas in vsi skupaj lahko obrnemo krivuljo naraščanja okužb navzdol. Brez sodelovanja vseh smo skupaj nemočni. Verjamem, da to zmoremo."

V rdečih regijah nošenje mask tudi na prostem

To so omejitve, ki veljajo v rdečih regijah


Tomaž Vovko, specialist infektologije in intenzivne medicine: "Na intenzivni enoti zdravimo 20 bolnikov, v bolnišnici 40 bolnikov. Standardno 1 zdravnik skrbi za 1,7 pacienta, trenutno so obremenitve veliko večje. Ne samo za zdravnike, za vse ekipe, kar potrjujejo tudi med. sestre."

"Niso pomembne le številke, tukaj imamo zgodbe. Imamo bolnike od 42 do 85 let. Zdravimo jih relativno uspešno. Ko se bodo številke zvišale, bo to težje delo. Četudi dobimo pomoč od zunaj. Vsi niso dovolj usposobljeni za tako delo,"je povedal Vovko.

Stanislav Zore: "Po prvem valu epidemije letos spomladi ponovno vstopamo v čas novih omejitev. Vlada je sprejela nove odloke, s katerimi v velikem delu Slovenije določa omejitve našega vsakodnevnega življenja. Namen omejitev je zmanjšati število okužb in preprečiti preobremenjenost zdravstvenih ustanov in delavcev. Zato naj bodo nošnja maske, omejitve gibanja, vzdrževanje razdalje, in uporaba aplikacije #Ostanizdrav moja podpora prizadevanjem za omejitev virusa."

"Preden vam želim lep in predvsem zdrav vikend naj ponovim še sporočilo, ki ga zadnje tedne ponavljajo zdravniki, epidemiologi in ga vztrajno ponavljamo tudi na naših novinarskih konferencah. Dosledno spoštujte in upoštevajte priporočila stroke in ukrepe, ki jih je na priporočilo stroke sprejela vlada.Od danes naprej je nošnja mask v rdečih regijah obvezna tudi na prostem," je zaključil Kacin.

V rdečih regijah nošenje mask tudi na prostem

Prepoved zbiranja več kot deset ljudi, v rdečih regijah prepovedane vse prireditve, shodi, poroke in verski obredi




Več v Slovenija