Beovićeva: Okuženih okoli en odstotek vseh prebivalcev države

Po ocenah Beovićeve se glede na novo število okuženih v teh dneh lahko v drugem tednu novembra zgodi, da bomo imeli med 480 do 680 hospitaliziranih, od tega na intenzivnih oddelkih med 80 in 190 bolnikov.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 19. oktober 2020 ob 20:38
Bojana Beović, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Bojana Beović, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Vodja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije Covid-19 pri Ministrstvu za zdravje Bojana Beović je predstavila podatek, da je okuženih okoli en odstotek vseh prebivalcev države, preračunano 20.000 oseb, kar je več kot uradno 7.103 aktivnih primerov.

Enako kot število pozitivnih je zaskrbljujoče tudi število hospitaliziranih, še posebej tistih na intenzivnih oddelkih. Po ocenah Beovićeve se glede na novo število okuženih v teh dneh lahko v drugem tednu novembra zgodi, da bomo imeli med 480 do 680 hospitaliziranih, od tega na intenzivnih oddelkih med 80 in 190 bolnikov.

Ponoči bo gibanje omejeno

Omejitev gibanja ponoči in prepoved zbiranja več kot šest oseb


Ukrepi svetovalne skupine so usmerjeni v področja, kjer je prenašanje virusa najbolj pogosto. Pri tem pa se skupina zanaša na podatke, ki jih je pridobil NIJZ o dosedanjih najbolj pogostih virih okužb. Hkrati so temelj za odločitve tudi strokovne analize iz tujine.

Zdravstvenega kadra, tako zdravnikov kot medicinskih sester na intenzivnih oddelkih primanjkuje, ker se v infekcijskih klinikah oziroma oddelkih mora vzpostavi samostojna ekipa za obvladovanje covid bolnikov, kot tudi ekipa za obvladovanje drugih bolnikov z infekcijskimi boleznimi v takih oddelkih. Hkrati je delo na intenzivnih oddelkih zahtevno, zato premeščanje kadra iz drugih oddelkov ni izvedjivo.

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je predstavil glavna področja nalog, ki jim jih nalaga državni načrt ob razglasitvi epidemije. Gre za nudenje storitev dveh mobilnih laboratorijev, za ekipe reševalcev in ekipo gasilcev, ki izvajajo dezinfekcijo in dekontaminacijo objektov. Civilna zaščita opravlja tudi vlogo razdeljevanja zaščitne opreme.

Civilna zaščita je na voljo tudi sistemu zdravstva, v tem trenutku je to pomoč pri postavljanju mobilnih enot za vstopne kontrolne točke testiranj.

Posamezniki, ki bi želeli pomagati obstoječim ekipam, se lahko obrnejo na občinske odbore, kjer jih bodo predvsem vključili v naloge razdeljevanja pomoči posameznikom, ki bodo pomoč potrebovali.Več v Slovenija