Nove omejitve pri izvajanju športne dejavnosti

Dovoljeno je izvajanje tekmovanja v najvišjem kakovostnem nivoju, prisotnost gledalcev pa na športnih tekmovanjih ni dovoljena.

Prlekija-on.net, sreda, 21. oktober 2020 ob 08:19
Dovoljeno je samo izvajanje tekmovanja v najvišjem kakovostnem nivoju

Dovoljeno je samo izvajanje tekmovanja v najvišjem kakovostnem nivoju

Vlada Republike Slovenije je na torkovi dopisni seji sprejela Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti za športnike in izvajanje športnih tekmovanj. Te se določajo zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19. Odlok začasno dovoljuje športno gibalno dejavnost in proces športne vadbe športnikom z nazivom olimpijskega, svetovnega, mednarodnega in perspektivnega razreda ter poklicnim športnikom, starejšim od 15 let, ki so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu, pristojnemu za šport.

Prav tako je športna gibalna dejavnost dovoljena, če so udeleženci člani istega gospodinjstva, pri individualnih športih ter pri športih z največ 6 udeleženci, če je pri vadbi mogoče neprekinjeno vzdrževati najmanj 3 metre medsebojne razdalje.

V kolektivnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje tekmovanja v najvišjem kakovostnem nivoju nacionalnega, regionalnega, mednarodnega oziroma evropskega tekmovanja v športnih panogah hokej na ledu, košarka, nogomet, odbojka in rokomet. Prav tako je dovoljeno izvajanje velikih mednarodnih športnih prireditev - svetovno in evropsko prvenstvo ter kvalifikacijske tekme državne reprezentance za nastop na svetovnem ali evropskem prvenstvu. Športnikom, ki se udeležujejo teh tekmovanj, je dovoljen tudi proces športne vadbe.

V individualnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje velikih domačih in mednarodnih športnih prireditev - svetovno in evropsko prvenstvo ter svetovni pokal.

Brez gledalcev

Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih ni dovoljena. Organizator športnega tekmovanja mora zagotoviti, da so v športnem objektu ali na površinah za šport v naravi le osebe, ki so nujno potrebne za izvedbo tekmovanja.

Za nadzor nad izvedbo športnih tekmovanj mora Olimpijski komite Slovenije oziroma pristojna nacionalna panožna športna zveza imenovati odgovorne osebe in njihove kontaktne podatke posredovati ministrstvu, pristojnemu za šport.

Za izvajanje tekmovanj in procesa športne vadbe, ki so dovoljeni s tem odlokom, se lahko uporabljajo športni objekti in površine za šport v naravi iz 67. člena Zakona o športu.

Za športnike in strokovne delavce v športu se pri izvajanju športnih dejavnosti iz tega odloka ne uporabljajo odloki, ki določajo omejitve zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19. Morajo pa, vključno s posamezniki, upoštevati navodila ministrstva, pristojnega za zdravje, in Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki so objavljena na spletni strani ministrstva, pristojnega za zdravje.

Strokovno utemeljenost ukrepov iz tega odloka bo Vlada Republike Slovenije ugotavlja vsakih 14 dni. Ob upoštevanju strokovnih razlogov se bo takrat odločala, da se ti ukrepi še naprej uporabljajo, ali pa jih bo spremenila oziroma odpravila ter o tem obvestila Državni zbor in javnost.

Ta odlok bo začel veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.



Več v Slovenija