Zapirajo se hoteli, gostinski obrati, vrtci, omejuje se poslovanje trgovskih centrov...

Janez Janša je predstavil nove ukrepe, sledi zaprtje gostinskih obratov, hotelskih kapacitet, omejevanje poslovanja trgovskih centrov, javnega prometa...

Prlekija-on.net, četrtek, 22. oktober 2020 ob 17:18
Janez Janša je predstavil nove ukrepe, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Janez Janša je predstavil nove ukrepe, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

V četrtek popoldan, ob 17.30, bodo na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sodelovalo predsednik vlade Janez Janša, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo prof. dr. Miroslav Petrovec in vladni govorec za COVID-19, veleposlanik Jelko Kacin.

Kot je povedal Kacin, je Vlada sprejela dva odloka in sicer spremembe odloka o začasni delni omejitvi gibanja in odloka o ponujanju storitev. Zadnji podatki NIJZ tudi kažejo, da nobena slovenska regija ni več oranžna. Kot zadnja se je rdečim regijam pridružila tudi obalno-kraška, kjer incidenca znaša 170 okužb na 100.000 prebivalcev.

Prazno mesto Ljutomer

Policijska ura: Mesto prazno že pred osmo uro zvečer


Ukrepi bodo veljali od sobote za obdobje enega tedna

Janša je povedal, da številke rastejo in bodo še nekaj časa, zato je prezgodaj za oceno, če so sprejeti ukrepi v zadostni meri prispevali k omejitvi širjenja. Ukrepi, ki bodo stopili v veljavo v soboto, so zaprtje gostinskih obratov (dovoljena dostava hrane); zaprtje hotelskih kapacitet (izjema poslovne delegacije, športne profesionalne ekipe), zaprtje trgovskih centrov (izjema živilske trgovine, gradbeni in tehnični material, hrana za živali in kmetijske potrebščine).

Zapirajo se tudi dijaški in študentski domovi, naslednji teden bodo zaprti tudi vrtci. Pri ukrepih bodo tudi izjeme, za vrtčevske otroke, ki nimajo varstva, bo poskrbljeno. Ukrepi bodo pričeli veljati od sobote in bodo veljali en teden. Nato bo sledila presoja, ali je ukrepe treba podaljšati. Omejevanja na občin še ne bo, je povedal Janša ter dodal, da so ukrepi v bistvu enaki, kot so bili spomladi.

Trgovski centri sicer ostajajo odprti, le omejilo se bo njihovo delovanje.

Ukrepi, kot so omejitev gibanja med občinami, šola na daljavo za vse, zaprtje vrtcev, zaustavitev javnega prometa, zaprtje meja razen tovorni promet in nujni prehodi, omejitev izhodov razen nujnih izjem, zapiranje posameznih gospodarskih dejavnosti... so sicer bili predvideni v drugem in tretjem paketu v rdeči fazi, kateri se tudi po podatkih okuženih približujemo oz. smo jo že presegli.

Matjaž Jereb, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Matjaž Jereb: Razmere se dramatično slabšajo




Več v Slovenija