Šolanje na daljavo še vsaj dva tedna. Vse »nenujne« trgovine bodo zaprte.

»Ohraniti moramo delujoč zdravstveni sistem. Vsaka obremenitev vpliva na njegovo delovanje. Ukrepi so nujni,« je povedal minister.

Prlekija-on.net, četrtek, 12. november 2020 ob 17:15
Tomaž Gantar, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Tomaž Gantar, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Na četrtkovi popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali minister za zdravje Tomaž Gantar, vladni govorec za COVID-19, Jelko Kacin in minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Na novinarski konferenci so bile predstavljene informacije s seje vlade glede ukrepov v naslednjih dneh.

Nujne storitve, kot so lekarne, ostajajo dosegljive

Začasno zaprtje vseh nenujnih trgovin. To so izjeme.


Kot je povedal Kacin, je da današnji zelo dolgi redni seji, na kateri je Vlada dolžna odločati o veljavnosti oziroma podaljševanju posameznih ukrepov, se je dolgo in celovito tehtalo učinke morebitnih dodatnih ukrepov na gospodarsko-družbeno življenje ob upoštevanju potrebe po čim prejšnji razbremenitvi zdravstvenih delavcev, še zlasti v bolnišnicah, kjer je potrebno sprostiti čim več postelj.

Minister za zdravje: Ukrepi so nujni

Minister za zdravje Tomaž Gantar je izpostavil, da sosednje države pričakujejo vrh epidemije v prihodnjih dneh, kar mora Slovenija upoštevati. "Ohraniti moramo delujoč zdravstveni sistem. Vsaka obremenitev vpliva na njegovo delovanje. Ukrepi so nujni."

"Število hospitalizacij narašča, tudi okužb med zdravstvenimi delavci je veliko. Žal, se vnovič povečujejo okužbe v DSO in tudi med delovno aktivno populacijo. Ukrepi sprejeti 26.10. so delno uspešni, a število obolelih za COVID-19 še vedno narašča. Čas za sproščanje ukrepov še ni nastopil," je pojasnil minister.

Šolanje na daljavo še vsaj dva tedna

"Zavedamo se vseh stisk v katerih so ljudje in gospodarstvo. Gospodarska škoda je lahko veliko večja, če bi epidemija ušla izpod nadzora in bi trajala dlje časa. Zato poskušamo v krajšem obdobju s strožjimi ukrepi doseči, da se stanje umiri. 26. oktobra smo sprejeli ukrepe, ki so delno uspešni. Če bi danes sproščali ukrepe bi ponovno povzročili eksponentno rast okuženih. Gibanje naj se omeji znotraj družine. Na Balkanu je okuženih vedno več ljudi. Vsak vikend gre cca. 17 tisoč ljudi v države bivše Jugoslavije in to je tudi eden od pomembnih dejavnikov za širjenje bolezni," je povedal minister. Šola bo vsaj še dva tedna potekala na daljavo, je povedal minister. V tem obdobju bo tudi zaprt javni promet. Obratovali bodo lahko vulkanizerji in dimnikarji. Upravne enote bodo delovale le za najnujnejše primere.

Industrija deluje naprej

Industrijska proizvodnja bo ob spoštovanju ukrepov delovala naprej. Vse "nenujne" trgovine bodo zaprte. "To je edina pot, da pridemo do nadzorovanega sproščanja ukrepov. Vsi nestrpno pričakujemo možnost cepljenja. Na vladi smo se seznanili s strategijo. Imamo prve resne obete, da bi decembra prišli do prvih doz," je povedal minister ter dodal, da imajo v ponedeljek prvi sestanek s prvim proizvajalcem cepiva. "Skušali bomo doreči možnosti za začetek cepljenja v drugi polovici decembra." "Podobnih ukrepov ne sprejema le Slovenija, ampak velika večina sveta. Prosim za razumevanje," je še povedal. Po njegovih besedah si je Slovenija zagotovila cepivo za 60 % populacije. Začeli bodo z ogroženimi skupinami.

Zbiranje na javnih mestih je prepovedano

Od petka prepovedana vsa zbiranja ljudi




Več v Slovenija