Kacin sporočil, da bo epidemija podaljšana

Kacin je v uvodu konference sporočil, da trenutno poteka dopisna seja vlade, epidemiološke razmere pa da ostajajo resne, zato bo vlada primorana podaljšati trajanje epidemije.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 16. november 2020 ob 17:23
Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Na popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata, psiholog mag. Peter Markič ter vladni govorec za COVID-19, veleposlanik, Jelko Kacin.

Kacin je v uvodu sporočil, da trenutno poteka dopisna seja vlade, epidemiološke razmere pa da ostajajo resne, zato bo vlada primorana podaljšati trajanje epidemije za nadaljnjih 30 dni. Vlada je izdala Odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju Republike Slovenije. Odlok začne veljati 18. novembra 2020 in velja 30 dni.

Odlok začne veljati 18. novembra 2020 in velja 30 dni

Vlada za 30 dni podaljšala epidemijo


Kršitev manj

Inšpektorica Deana Potza poudarila, da je bilo kršitev manj, kar je spodbudno. Na zdravstvenem inšpektoratu zaznavajo verbalne napade in žal tudi primere fizičnega nasilja. Pozvala je, da problem ostajajo zasebna druženja. Pozvala je k odgovornemu ravnanju vseh.

Povedala je, da je na zunanjih javnih površinah bilo opravljenih 568 nadzorov, sankcij pa 39 in sicer v skupni vrednosti 15.600 evrov. Večstanovanjskih stavb je bilo pregledanih 134; izdani sta bili dve ureditveni odločbi ter dve opozorili po ZP-1. "Zdravstveni inšpektorji so se 13. 11. na predlog Policije pridružili policistom na mejnih prehodih Obrežje, Metlika in Vinica. Pregledanih je bilo 177 avtomobilov in izdanih skupaj 54 plačilnih nalogov zaradi kršitve prehajanja občin."

Zdravstveni inšpektorji so v teh dneh prisotni tudi na površinah za rekreacijo; v Ljubljani in okolici je s tem mišljena Šmarna gora, Rožnik, Golovec ipd. "Zaradi omejitev gibanja na občine so te lokacije zelo obljudene, še posebej v lepem vremenu," je povedala. "Skupno število opravljenih nadzorov v obdobju od 1. do 8. novembra 2020 je bilo 2.459. Izrečenih je bilo 95 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 53.200 evrov; 183 opozoril po Zakonu o prekrških ter 101 upravni ukrep."

"Opravljanje nadzorov ter pisanje glob niso nikogaršnji hobi, gre enostavno za opravljanje službe. Inšpektorji opravljajo svoje delo - to seveda velja za vse inšpektorate, ne samo za zdravstvenega. In ne, niso plačani glede na število izdanih kazni. Od odraslih, opravilno sposobnih oseb se pričakuje odgovorno ravnanje, vendar posameznika v to ne more prisiliti noben ukrep. To zavedanje mora pri sebi najti vsak sam," je poudarila.

"Spoštujte ukrepe in če ni nujno, ostanite doma. Ne vabite prijateljic na kavo in sosedov na šnops. Bodite zgled svojim otrokom. Razložite jim, da je takšno stanje začasno. Razložite jim, da bolj kot bomo stanje okoli nas ignorirali, dlje časa bo trajalo. Včasih bo treba to razložiti tudi sosedu ali kolegici v službi - naj vam ne gre težko z jezika. S tem, ko se vsi zavežemo k spoštovanju trenutnih pravil, se bomo lahko najhitreje vrnili v življenje, kot smo ga poznali pred epidemijo," je še povedala med drugim.

Psiholog: Vzeti si čas zase ni lahko, je pa nujno potrebno

Psiholog mag. Peter Markič je v nadaljevanju spregovoril, kako pomembno je, da tudi v času epidemije ne pozabimo nase. Poudaril je, da je potreba po skrbi zase pojavila že v prvem valu epidemije. Njihove izkušnje so potrdile nujo, da moramo vsi poskrbeti tudi zase, sicer lahko izgorimo.

Za človekovo delovanje so potrebni trije pogoji: da človek zna, da zmore in da hoče. Slednji je najpomembnejši. Ocenil je, da so v tej situaciji številni v skušnjavi, da hočejo več kot zmorejo. Stiska je še večja v slabih prostorskih pogojih, v majhnih stanovanjih, 24-urnego sobivanje pa povzroča številne preizkušnje potrpežljivosti za oboje. Naloga vseh nas je, da lajšamo drugim njihova bremena. "Opazimo ljudi, ki so v stiski, in jim pomagamo po svojih močeh,« je svetuje mag. Markič. In še: »Posrbimo zase in ne pozabimo na druge, ki potrebujejo našo pomoč."

Po njegovih besedah ima požrtvovalnost svoje meje, ki jih ne smemo prestopiti. Poznati svoje meje je znak moči. Tudi odklop od dela je nujen in predstavlja sprostitev. Kot pravi, moramo poskrbeti za uravnoteženje zahtev, ki jih pred nas postavlja epidemija na eni in svojih zmožnosti na drugi strani tehtnice.

"Človek ima v sebi štiri akumulatorje energije: fizičnega, čustvenega, socialnega in duhovnega. Ker je človek celostno bitje, moramo poskrbeti za redno polnjenje vseh štirih," ugotavlja psiholog.

Ob koncu je ocenil, da kar prestajamo sedaj ni prva kriza v našem življenju. Marsikatero smo že prebrodili in se iz vsake tudi kaj naučili. Tudi ta bo minila. "Vzeti si čas zase ni lahko, je pa nujno potrebno, če želimo še naprej pomagati drugim, sicer bodo čez nekaj časa drugi morali pomagati nam," meni mag. Markič.

Vladni govorec, veleposlanik, Jelko Kacin je za zaključek opozoril na dve telefonski številki za psihološko pomoč in oporo. "Zavedamo se, da epidemija traja že nekaj časa, marsikomu se zdi, da traja še dlje, kot dejansko traja. V trenutnih okoliščinah je ključno, da stopimo skupaj, ravnamo odgovorno in solidarno. Skupaj zmoremo. Ostanite zdravi," je zaključil Jelko Kacin.

Deana Potza, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Izrečenih za 53.200 evrov sankcij; na Štajerskem tudi primer fizičnega napada na inšpektorje




Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Slovenija