Izrečenih za 53.200 evrov sankcij; na Štajerskem tudi primer fizičnega napada na inšpektorje

Pojavljajo se žaljenja, verbalni in tudi fizični napadi na zdravstvene inšpektorje. Deana Potza: Od odraslih se pričakuje odgovorno ravnanje. Bodite zgled.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 16. november 2020 ob 19:54
Deana Potza, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Deana Potza, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Na popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata uvodoma povedala, da so bila prvi dan veljavnosti odloka, ki prepoveduje zbiranje oseb, v petek, 13. novembra, izdana samo opozorila. Prijav je bilo od 1. septembra do 8. novembra 2020 čez 1.814, največ na področju gostinstva, na drugem mestu pa so javne površine. Spoštovanje ukrepov se po njenih besedah ves čas izboljšuje, kot družba gremo v pravo smer. Tako bomo lahko najhitreje prešli zdajšnjo zahtevno fazo epidemije, hkrati pa zdravstvu omogočili, da bo delovalo v največjem možnem obsegu.

Povedala je, da je na zunanjih javnih površinah bilo opravljenih 568 nadzorov, sankcij pa 39 in sicer v skupni vrednosti 15.600 evrov. Večstanovanjskih stavb je bilo pregledanih 134; izdani sta bili dve ureditveni odločbi ter dve opozorili po ZP-1. Zdravstveni inšpektorji so v teh dneh prisotni tudi na površinah za rekreacijo, zaradi omejitev gibanja na občine so te lokacije zelo obljudene, še posebej v lepem vremenu. "Skupno število opravljenih nadzorov v obdobju od 1. do 8. novembra 2020 je bilo 2.459. Izrečenih je bilo 95 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 53.200 evrov; 183 opozoril po Zakonu o prekrških ter 101 upravni ukrep," je omenila.

Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Kacin sporočil, da bo epidemija podaljšana


Žaljenje, verbalni in tudi fizični napadi na inšpektorje

Povedala je, da se manjšina z ukrepi ne strinja oziroma jih ni pripravljena upoštevati, kar tudi izražajo na različne načine. "Na zdravstvenem inšpektoratu smo razne oblike neprimerne komunikacije zaznali že poleti, npr. zmerjanje in žaljenje inšpektorjev. Ponovno rast verbalnih napadov ter drugih oblik neprimerne komunikacije opažajo v jesenskem času in sovpada z zaostrovanjem ukrepov, predvsem z uvedbo obveznega nošenja mask na prostem. Poleg žaljivk in raznih neprimernih kretenj, ki si jih verjetno vsakdo lahko predstavlja, je bilo na Štajerskem v jesenskem času tudi primer fizičnega napada."

Kot je še dejala, nadzore tudi zato pogosto izvajajo skupaj s policisti. Pojavljati so se začele tudi grožnje na Facebooku, med drugim objava seznama vseh zdravstvenih inšpektorjev v RS z imeni, priimki in kontaktnimi podatki ter poziv k maščevanju njim, njihovim družinskim članom in otrokom. "Vse incidente, ki imajo znake kaznivih dejanj, bo inšpektorat prijavil pristojnemu organu," je poudarila Deana Potza. Po njenih besedah opravljanje nadzora in pisanje glob niso nikogaršnji hobi, inšpektorji zgolj opravljajo svoje delo.

Na koncu je še opozorila na dejstvo, da nam nobene pohvale in boljše številke ne bodo pomagale, če se bodo nadaljevala zasebna druženja. "Od odraslih se pričakuje odgovorno ravnanje, vendar posameznika v to ne more prisiliti noben ukrep. To zavedanje mora najti pri sebi vsak sam. Bodite zgled."

Odlok začne veljati 18. novembra 2020 in velja 30 dni

Vlada za 30 dni podaljšala epidemijo




Več v Slovenija