Zlatko na ulici ogovoril Kreka, ki se je odzval: Nezaslišano je, da se v demokratični državi zgodi kaj takšnega.

Zlatko se je pozneje opravičil, NIJZ pa dogodek ostro obsoja. Prijavili so ga tudi pristojnim organom.

Prlekija-on.net, torek, 24. november 2020 ob 17:48
Zlatko se je pozneje opravičil

Zlatko se je pozneje opravičil

Reper Zlatan Čordić - Zlatko je v ponedeljek na svojem Facebook profilu objavil posnetek, ko je na ulici ogovoril direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka. Zlatko je Kreku zastavljal vprašanja glede epidemije, Krek pa je to označil za nadlegovanje. Javnost je ob tem razdeljena, ali je Zlatko ravnal prav in so nekateri mnenja, da bi ga moral Krek kazensko ovaditi. Po burnih odzivih na družbenih omrežjih, se je v torek ponovno oglasil Zlatko in se Kreku opravičil, iz NIJZ pa so posredovali odziv na napad na direktorja.

Zlatko je v torek posnel še en video in se Kreku opravičil. "Na napakah se učimo. Človek dela napake. Ena teh je tudi moj včerajšnji intervju. Za svoje nespametno dejanje do gospoda Kreka, se mu globoko opravičujem," je zapisal.

Na napakah se učimo. Človek dela napake. Ena teh je tudi moj včerajšnji intervju. Za svoje nespametno dejanje do gospoda Kreka, se mu globoko opravičujem. Več v videu

Objavil/a Zlatko dne Torek, 24. november 2020

NIJZ dogodek ostro obsodil

Iz NIJZ pa so posredovali odziv na napad na direktorja NIJZ Milana Kreka, ki ga spodaj objavljamo v celoti.

"V zvezi z dogodkom, ki se je zgodil v ponedeljek 23. 11. 2020, ko sta dve osebi na ulici daljši čas verbalno nadlegovali direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in mu ovirala svobodno gibanje ter z njim komunicirala na nesprejemljiv in nasilen način ter dejanje tudi snemali, vam sporočamo, da smo dogodek prijavili pristojnim organom.
Dogodek na NIJZ ostro obsojamo in sprejemamo tudi kot napad na neodvisno zdravstveno strokovno institucijo javnega zdravja, kar je presedan brez primere.

Direktor NIJZ Milan Krek, dr. med., spec. je ob tem povedal: »Nezaslišano je, da se v demokratični državi, kakršna je Slovenija, zgodi kaj takšnega. Do sedaj so me mnoge prebivalke in prebivalci ustavili na ulici in me tudi spraševali o stališčih glede pandemije, vendar smo vedno imeli zelo kulturen dialog, brez sledov nasilja ne glede na naša mnenja, poglede in stališča, ki smo jih imeli.«

Ob tem sporočamo, da na NIJZ kot zdravstveni in strokovni inštituciji javnega zdravja spodbujamo kulturen in strpen dialog z in med različnimi deležniki, kljub morebitnim različnim pogledom do posamezne problematike, ostro pa obsojamo nasilje, kot metodo komuniciranja. V našem kulturnem okolju je to, kar se je zgodilo, nesprejemljivo. V želji, da se kaj takega ne bi nikoli več ponovilo pričakujemo, da bo to tudi javno obravnavano in prikazano kot nesprejemljiva praksa."

Kacin: Poleg kazenskega postopka stvar obravnavana tudi kot prekršek po zakonu o nalezljivih boleznih

Glede dogodka je na torkovi novinarski konferenci na novinarsko vprašanje glede tega odgovarjal tudi vladni govorec za COVID-19, Jelko Kacin: "Teh groženj je vedno več, vedno več pa je tudi incidentov. V povezavi s tem, kar se je zgodilo včeraj, je bila Policijska uprava Ljubljana seznanjena in že ukrepa. Eden izmed napadalcev, ki sta omenjeno osebo na ulici snemala in nadlegovala, je že identificiran, ker se je identificiral sam, za drugega pa mi še ni znano, ali je že bil izsleden. Oškodovanec je podal predlog za pregon kaznivega dejanja neupravičenega slikovnega snemanja po 138. členu kazenskega zakonika.

Policisti zbirajo dokaze o incidentu in bodo o vseh znanih okoliščinah obvestili pristojne. Glede na to, da sem dr. Kreka obiskal kmalu po incidentu, lahko k temu še dodam, da zadevo obravnava kriminalistična služba in da bo poleg kazenskega postopka stvar obravnavana tudi kot prekršek po zakonu o nalezljivih boleznih.

Najodločnejše obsojam včerajšnji dogodek, ta neizzvani in nedopustni napad na direktorja NIJZ-ja. Težko je gledati objavljeni posnetek in večminutno nadlegovanje osebe, ki nosi velik del bremena pri soočanju Slovenije s covidom-19. Hkrati pa lahko pozdravim odziv političnih strank, politikov in drugih posameznikov, ki so dogodek javno obsodili. Kot vladni govorec cenim tudi odziv novinarskih organizacij, ki sta se od dejanja samooklicanega novinarja ogradili. Težko v tem trenutku presodim, ali bo treba v povezavi s tem dogodkom še dodatno ukrepati."



Več v Slovenija