Načrt za sproščanje: od črne prek rdeče, oranžne, rumene do zelene faze

Odpiranje šol, odprava omejitev na občine in omejitev ponoči je predvidena v rumeni fazi.

Prlekija-on.net, četrtek, 3. december 2020 ob 19:38
Načrt sproščanja ima pet faz

Načrt sproščanja ima pet faz

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na današnji novinarski konferenci predstavil 5-fazni načrt sproščanja ukrepov. Načrt sproščanja je razporejen v pet skupin, ki so označene z barvami: od črne prek rdeče, oranžne, rumene in zelene. Vsaka skupina je opredeljena s 7-dnevnim povprečjem števila novih pozitivnih primerov na eni strani in s številom hospitaliziranih bolnikov na drugi. Ko bo izpolnjen eden od dveh definiranih kriterijev, se bodo sprostili ukrepi v tisti skupini.

Za črno skupino velja, da bodo trenutni ukrepi v veljavi, dokler bo v državi v povprečju nad 1.350 novih pozitivnih primerov dnevno za zadnjih 7 dni in če bo za isto obdobje v povprečju hospitaliziranih več kot 1.200 bolnikov.

Vsi ukrepi so podaljšani

Vlada podaljšala vse ukrepe


Ukrepi iz rdeče skupine bodo odpravljeni, ko bo v državi manj kot 1.350 pozitivnih primerov in manj kot 1.200 hospitaliziranih bolnikov, obakrat v sedem dnevnem povprečju. Takrat se v omejenem obsegu sprosti javni potniški promet, odprejo se muzeji, knjižnice, galerije, frizerji, manikura, pedikura, vse seveda ob strogem upoštevanju navodil, predvsem glede prisotnosti števila uporabnikov v prostoru.

Ko bo v državi doseženih pod tisoč pozitivnih novih primerov in tisoč hospitaliziranih bolnikov v bolnišnicah, bomo dosegli mejo oranžne skupine, s čimer bodo prenehali ukrepi zaprtja vseh servisnih dejavnosti, trgovin, vrtcev, prepoved obiskovanja pouka učencev prve triade in učencev s posebnimi potrebami, odpravljena bo prepoved športnih aktivnosti na prostem, vključno s smučanjem na smučiščih, zbiranjem do 10 oseb, odpravljena bo prepoved prehoda občinskih meja v tistih regijah, ki dosežejo enega od teh dveh kriterijev.

Rumeno skupino sproščanja ukrepov bo vlada dovolila ob padcu števila novih primerov pod 600 ali pa padcu števila hospitaliziranih bolnikov pod 500, kar pomeni vzpostavitev normalnega delovanja osnovnih šol in zaključnih letnikov srednjih šol, odpravljena bo prepoved prehoda občinskih meja v vseh občinah in tudi odprava omejitev gibanja preko noči.

Zadnja zelena skupina sproščanja ukrepov pa bo dosežena, ko bo padlo število novih pozitivnih primerov pod 300. Takrat bo nastopila možnost odprave prepovedi delovanja restavracij, diskotek in nočnih lokalov, a bo dokončno potrebno število pozitivnih primerov naknadno še določeno.

Načrt sproščanja ukrepov

Med občinami bi lahko prehajali, ko bo manj kot 500 hospitaliziranih

To je načrt za sproščanje ukrepov. Znano tudi, v katerem primeru bi se odpravile vse omejitve.




Več v Slovenija