Močno nas je streslo že tretji dan zapored

Popotresni sunki so sicer bili pričakovani, saj se tla po tako močnem potresu, ki je regijo prizadel v torek, lahko tresejo še nekaj mesecev ali celo let.

Prlekija-on.net, sreda, 30. december 2020 ob 07:53
Tla se močno tresejo že tri dni zapored

Tla se močno tresejo že tri dni zapored

Po močnejšem potresu v ponedeljek in po torkovem rušilnem potresu, ki je prizadel Hrvaško v krajih Petrinja in Sisek, so tudi v sredo zjutraj sledili močnejši popotresni sunki. Tudi tokrat smo jih zelo čutili po vsej Sloveniji, marsikoga je tresenje spet prebudilo iz spanca. Tla so se pri nas tresla okoli 6.15 in 6.26, po prvih podatkih Evropsko-sredozemskega seizmološkega centra (EMSC) pa je bila jakost prvega potresa 4,8, drugega pa 4,6 po Richterjevi lestvici. Žarišče je bilo pri Petrinji, kot v minulih dneh.

Popotresni sunki so sicer bili pričakovani, saj se tla po tako močnem potresu, ki je regijo prizadel v torek, lahko tresejo še nekaj mesecev ali celo let. Od torkovega potresa in do danes je sicer tam sledilo že okoli 30 popotresnih sunkov.

Potres je imel epicenter 47 km jugovzhodno od Zagreba, vir: EMSC

Spet nas je pošteno streslo. Na Hrvaškem številne poškodbe stavb, umrlo več ljudi.


"V sredo, 30. decembra 2020, ob 6.15 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili močan potres v bližini Petrinje (Hrvaška), 150 km jugovzhodno od Ljubljane. Po preliminarnih podatkih EMSC je imel magnitudo 4,9.
Po prvih podatkih so potres čutili številni prebivalci Slovenije. Ocenjujemo, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).
Temu potresu sta sledila še dva, ob 6.26 magnitude 4,8 in ob 6.29 magnitude 3,9. Oba so čutili prebivalci Slovenije
," so ob tem sporočili iz Urada za seizmologijo in geologijo pri Agenciji RS za okolje.

Torkov potres z magnitudo 6,4 je sicer zahteval najmanj sedem življenj. Umrli so 13-letna deklica v Petrinji ter šest moških. Več ljudi je poškodovanih, od tega vsaj šest huje. Število smrtnih žrtev bi sicer lahko še naraslo.

V Ljutomeru smo spet čutili dva močnejša sunka v roku 10 minut

Objavil/a Prlekija-on.net dne Torek, 29. december 2020
Potres

Kako ravnati ob potresu? Uprava RS za zaščito in reševanje podaja napotke.




Več v Slovenija