Kako do potrdila glede prebolelosti COVID-19?

Načinov, kako oseba dokazuje prebolelost COVID-19 je več. Objavljamo načine, kako lahko pridobite potrdilo.

Prlekija-on.net, petek, 19. februar 2021 ob 11:18
Kako do potrdila?

Kako do potrdila?

V Republiki Sloveniji je za izvajanje določenih dejavnosti obvezno testiranje na SARS-CoV-2. Določene so tudi izjeme, na podlagi katerih je posameznik izvzet iz sistema obveznega testiranja.

Testirati se tako ni potrebno:

 • Osebam, ki so bile že cepljene, pri čemer morajo imeti potrdilo o cepljenju zoper COVID-19 s katerim dokazujejo, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni, MODERNA najmanj 14 dni in prejema prvega odmerka cepiva AstraZeneca najmanj 21 dni, pri čemer mora biti potrdilo izdano v državi članici Evropske unije ali državi članici schengenskega območja ali pri organizacijah oziroma pri posameznikih v tretjih državah, ki jih Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) prepoznata kot ustrezne in so objavljeni na spletni strani NLZOH.
 • Osebam, ki so že prebolele COVID, pri čemer morajo imeti potrdilo o pozitivnem rezultatu testa HAGT ali testa PCR, na SARS-CoV-2, ki je starejši od 21 dni, vendar ne starejši od 6 mesecev.
 • Osebam, ki so že prebolele COVID, pri čemer morajo imeti potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.
Testov za hitro testiranje je v Sloveniji dovolj, pravijo na Ministrstvu za zdravje

Kdo in kdaj se mora testirat in komu se ni treba? Najpogostejša vprašanja in odgovori glede hitrega testiranja.


Potrdila o prebolelosti

Načinov, kako oseba dokazuje prebolelost COVID-19 je več:

 • Oseba lahko dokazuje, da je prebolela COVID-19 s pozitivnim izvidom PCR ali hitrega antigenskega testa, ki ga lahko pridobi tudi z uporabo spletnega portala zVem, kjer si izvid lahko natisne brezplačno.
  • zVEM je enotni sistem obveščanja o rezultatu testiranja COVID-19, kjer si lahko posameznik na portalu zVEM pod zavihkom eDokumenti preveri rezultate testiranja. Za uporabo je potrebno imeti digitalno potrdilo.
  • Portal zVEM nudi možnost uporabe tudi v angleškem jeziku. V tem primeru se potrdilo o rezultatu testiranja izpiše v angleškem jeziku.
  • Navodila za prijavo v portal zVEM
 • Kot dokazilo o pozitivnem testu se upošteva tudi kratko sporočilo (SMS), poslano s številke +38651285886, ki izkazuje pozitiven rezultat za osebo z začetnicami, ki ustrezajo začetnicam osebe.
 • Delodajalec lahko za svojega zaposlenega kot dokazilo upošteva tudi bolniški list, kjer je opredeljeno, da je bila oseba v izolaciji ali v primeru okužbe s COVID-19 na delovnem mestu poškodba pri delu in iz njega izhaja, da od začetka izolacije oziroma poškodbe pri delu ni minilo več kot šest mesecev.
 • V primeru, da oseba ni bila testirana in nima bolniškega lista pa mora to potrditi osebni zdravnik, ki ga je oseba kontaktirala v času, ko je zbolela za COVID-19. Ministrstvo za zdravje je pripravilo obrazec potrdila.

Mejni prehod

Če ste covid-19 preboleli, za vstop brez karantene zadostuje natisnjeno dokazilo
Več v Slovenija