Zajc: Gostinci lahko podjetjem ponujajo hrano in pijačo.

»Če je gostinski lokal sklenil pogodbo le z enim podjetjem, lokal ni bil opredeljen kot javni prostor, zato omejitve zbiranja po odloku ministrstva za notranje zadeve glede števila oseb v prostoru niso veljale«, je pojasnil Zajc.

Prlekija-on.net, petek, 19. februar 2021 ob 19:20
Izjema odloka je sodelovanje med pravnimi osebami

Izjema odloka je sodelovanje med pravnimi osebami

Na petkovi novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je sodeloval tudi državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS Simon Zajc, ki je dodatno pojasnil Odlok gospodarskega ministrstva o prepovedi oziroma izvajanju storitev potrošnikom. Kot je povedal Zajc, je ta ves čas enak. "Med izjemami pa dovoljuje sodelovanje med pravnimi osebami, na primer za namen nudenja malic podjetjem v gostinskih lokalih", je pojasnil Zajc. Zadeva je postala aktualna predvsem po razkritju sestanka v gostišču Taverna v Prlekiji, ki se ga je udeležil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

"Če je gostinski lokal sklenil pogodbo le z enim podjetjem, lokal ni bil opredeljen kot javni prostor, zato omejitve zbiranja po odloku ministrstva za notranje zadeve glede števila oseb v prostoru niso veljale. Seveda je v tem primeru treba spoštovati vsa priporočila NIJZ glede zadrževanja posameznikov v prostoru," je pojasnil Zajc ter dodal: "Če pa je gostinec sklenil pogodbo z več podjetji za nudenje malic, postane gostinski obrat javni prostor, kjer pa je treba upoštevati odlok ministra za notranje zadeve o številu oseb, ki se lahko hkrati zadržujejo na javnem prostoru, v lokalu. To število je bilo več mesecev nič, ta ponedeljek se je število spremenilo v 10, v novembru je bilo to število 6."

Gostinci so se glede svoje dejavnosti odločali različno

"Zato so se tudi gostinci glede svoje dejavnosti odločali različno. Eni so ostali zaprti in so uveljavljali možnost državne pomoči za take primere. Drugi so se odločali za izvajanje gospodarske dejavnosti, na primer za ponujanje malic enemu ali več podjetjem. Nudenja malic za več podjetij zaradi popolne omejitve zbiranja oseb dalj časa sicer ni bilo možno izvajati, od tega tedna naprej pa je to postalo bolj aktualno," je pojasnil Zajc, ki pa priznava, da bi bilo sporočanje vsebin tega odloka v zadnjih mesecih lahko bolj jasno, usmerjeno in proaktivno. "Primer odgovora strokovne delavke na ministrstvu v novembru, da storitev ponujanja malic ni mogoča, je bil morebiti res premalo natančen, predvsem brez opozorila, da je treba preučiti še odloke drugih ministrstev. V vseh nadaljevanjih je bilo to opozorilo vsakokrat del odgovora," je še povedal Zajc.



Več v Slovenija