Na pomoč ob velikem požaru na Krasu tudi gasilci iz Prlekije. Zaradi požara že poteka evakuacija več vasi.

Trenutno je na terenu okoli 600 gasilcev iz vse Slovenije, v sredo se je na Kras odpravilo tudi več gasilcev iz podravske in pomurske izpostave. V več vaseh poteka evakuacija prebivalcev, oglasile so se tudi sirene za splošno nevarnost.

Prlekija-on.net, sreda, 20. julij 2022 ob 14:55
Požar na Krasu

Požar na Krasu

V minulih dneh se je na Krasu razplamtel velik požar. Zagorelo je že v petek, ko so požar uspeli omejiti, a je nato ponovno zagorelo v torek na italijanski strani, od koder se je požar razširil na širše območje ob meji med Italijo in Slovenijo. Uprava RS za zaščito in reševanje poroča, da iz vasi Sela na Krasu, Korita, Hudi Log, Brestovica pri Komnu in Klariči zaradi požara poteka evakuacija, v štabu CZ za severno Primorsko pa opozarjajo, da je stanje na terenu nadvse resno.

Trenutno je na terenu 600 gasilcev iz vse Slovenije, v sredo se je na Kras odpravilo tudi več gasilcev iz podravske in pomurske izpostave. Trenutno je na območju Krasa aktivnih več požarov, najhuje je za zdaj na italijanski strani v okolici vasi Jamlje, ki je zelo ogrožena. V več vaseh poteka evakuacija prebivalcev, oglasile so se tudi sirene za splošno nevarnost.

Gasilcem pri gašenju pomagata tudi dve italijanski letali za gašenje, trije helikopterji Slovenske vojske in dva italijanska helikopterja.

Pomurska regija prispela na Kras, trenutno pa v štabu čakamo na nadaljna navodila ter naloge.

Objavil/a PGD Ljutomer dne Sreda, 20. julij 2022

Naši so se nam javili iz na Krasu, katerega gasijo skupaj s še preostalimi skoraj 600 gasilci iz celotne . Vsem na Krasu želimo, da se vsi vrnejo živi in zdravi…srečno fantje in dekleta!

Objavil/a Prostovoljno Gasilsko Društvo Ormož dne Sreda, 20. julij 2022

Spodaj objavljamo še poročilo Uprave RS za zaščito in reševanje o požarih na tem območju.

Preko noči iz 18. na 19. 7. 2022 je na požarišču Renški vrh, občina Miren-Kostanjevica, ostalo večje število gasilcev, ki so opravljali požarno varovanje v primeru ponovnega izbruha. Tekom dne je na požarišče prišlo čez 200 gasilcev iz različnih gasilskih regij, ki so pregledovali in čistili robove požara ter gasili manjše ponovne izbruhe.

Okoli 12.30 je zagorelo na lokaciji Opatje selo - Miren v občini Miren-Kostanjevica. Požar se je razširil še na italijansko stran meje. Požar na površini okoli 200 hektarov gasi 210 gasilcev iz 58 prostovoljnih gasilskih društev in dveh poklicnih enot. Pri gašenju sodeluje Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, dva helikopterja Slovenske vojske, helikopter Slovenske policije in transportno letalo SV Pilatus. Zaradi požara je zaprta cesta Miren-Kostanjevica, sistemski operater prenosnega električnega omrežja v Sloveniji pa je izklopil 400kW daljnovod Divača. Dodatno težavo gasilcem na goriškem Krasu povzroča hujša okvara na vodovodnem omrežju Opatje Selo - Sela na Krasu. Pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije so na območju požara odstranili sedem kosov NUS-a v skupni masi 35,74 kilogramov italijanskega in avstrijskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne. Ob 22.45 je ELES ponovno vklopil 400kW daljnovod Divača.

Ob 20.35 sta ob reki Vipavi v naselju Dombrava, občina Renče-Vogrsko, gorela večja količina smeti in podrastje. Požar so pogasili gasilci PGD Renče-Vogrsko in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica.

Tekom dneva je pri Brestovici pri Komnu, občina Komen, požar prešel iz italijanske strani na slovensko stran. Požar gasijo gasilci PGD Senožeče, Sežana, Loke, Štjak, Komen, Planina, ZGRS Sežana in tečajniki Gasilske zveze Slovenije (GZS). Cesta Gorjansko - Brestovica je zaprta za ves promet.

Ob 13.17 je ob cesti Materija-Tublje, občina Hrpelje-Kozina zagorela suha trava in grmičevje. Gasilci PGD Materija, Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana in tečajniki GZS, so požar na površini okoli 1500 kvadratnih metrov pogasili in požarišče dodatno zalili.

Spodaj je nekaj fotografij in video, kako je požar viden iz Izole. Najprej je zagorelo na italijanski strani, nato pa se je požar razširil nad širše območje.

Tudi naše društvo se odpravlja na pomoč pri gašenju požara na Krasu . Z našega društva gre na pot 6 gasilcev Varno fantje

Objavil/a Pgd Ivanjkovci dne Torek, 19. julij 2022
Intervencija kras 2022

Na pomoč kolegom na Krasu so odšli z GVC 1 tudi naši trije gasilci in gasilka. ZELIMO VAM VARNO POT DOL IN NAZAJ DOMOV.

Objavil/a PGD Sveta Ana dne Torek, 19. julij 2022

Tako smo se danes gasilci PGD Markovci z cisterno GVC 16/25 in 4 člani odpravili na pomoč kolegom na Kras

Objavil/a Pgd Markovci dne Torek, 19. julij 2022

Razglašeni zelo velika in velika požarna ogroženost v naravi

Od danes pa do preklica je za nekatera območja po državi razglašena velika požarna ogroženost v naravi, za ostala območja pa je razglašena velika požarna ogroženost v naravi.

Zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja so razglasili v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava.

Na ostalih območjih države pa z današnjim dnem razglašajo veliko požarno ogroženost okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.

Trenutno na terenu

Objavil/a PGD Slemen dne Sreda, 20. julij 2022


Več v Slovenija