Ljubitelji oviratlona se lahko tokrat podate na Pokljuko

Navdušenci nad oviratlonom v Murski Soboti, se na to preizkušnjo lahko sedaj podate tudi v osrčje pokljuških gozdov

Prlekija-on.net, petek, 12. junij 2015 ob 15:58
Oviratlon Pokljuka

Oviratlon Pokljuka

Vsi navdušenci nad oviratlonom v Murski Soboti, se na to preizkušnjo lahko sedaj podate tudi v osrčje pokljuških gozdov. Prihodnji petek, 19. junija, se zaključi zbiranje prijav za vrhunec letošnje oviratlon sezone, ki bo na sedaj za oviratlonce že povsem domačem terenu v osrčju pokljuških gozdov 4. julija. Organizatorji v teh dneh opravljajo še zadnja testiranja ovir. Teh bo spet več kot prejšnje leto, kar 23, torej tri več kot leta 2014, med njimi pa bo vsaj pet povsem novih. Med novostmi največ stavijo na t. i. debelo črevo, čigar podrobnosti bodo ostale skrite vse do dneva D, pa na plezanje po špagi in na ovire, narejene iz materiala, ki je še posebej značilen za Pokljuko, torej iz lesa. Seveda pa ne bodo manjkale niti tradicionalne, kot so blatna kopel, vodna osvežitev, elektro žur in tobogan spolzki Janez.

Edinstven izziv, na katerem udeleženci premagujejo ovire, zasnovane po vzoru treninga specialnih enot, s čimer preizkusijo svojo vzdržljivost, moč, agilnost, psihično trdnost in sposobnost za timsko delo, je bila leta 2012 prva tovrstna športno-rekreativna prireditev pri nas. Že od prve izvedbe velja za sinonim nepozabnega doživetja, ki privabi mlade in mlade po srcu, predvsem pa tiste, ki jim pri športni aktivnosti več kot boj za točke, sekunde in uvrstitev pomeni preseganje meja lastnih sposobnosti ob pomoči ostalim udeležencem ter seveda, česar pri oviratlonu ne manjka, druženje in zabava. Priljubljenost oviratlona dokazujejo tudi številke – lani se je na Pokljuki zbralo že več kot 2600 oviratlonk in oviratloncev.

Vsako leto več ovir
Z rastjo udeležbe rastejo tudi ovire. Organizatorji svoje ideje, s katerimi bodo presenetili oviratlonce, tako kot vselej tudi letos spretno skrivajo. Pomemben element osebnega izziva, kot je oviratlon,so namreč tudi presenečenja, ki poskrbijo, da se udeleženci preizkusijo, kako se znajdejo v povsem neznanih in nepredvidljivih okoliščinah. Razkrivajo pa, da je v teh dneh njihova razvojna ekipa še posebej zavzeta, saj snuje še zadnje podrobnosti novih, nadgrajuje pa tudi nekatere že preizkušene ovire, ki so se na prejšnjih izzivih še posebej dobro obnesle. Dokaz, da ekipi oviratlon idej ne manjka, je vsakoletna rast števila ovir: na prvem oviratlonu leta 2012 jih je bilo na progi 14, naslednje leto 17, lani že 20, letos pa bo oviratlonce pričakalo vsaj 22 izzivov.

Z medsebojno pomočjo so vse ovire premagljive
In kako se oviratlona lotiti? Predvsem brez strahu, pogumno in v timskem duhu, saj so prav vse ovire premagljive, še posebej, če si bodo oviratlonke in oviratlonci med sabo pomagali. Sicer je zelo pomembno, da se oviratlonci soočijo z lastnimi strahovi in na ta način prestavljajo meje svojih fizičnih in psihičnih sposobnosti, vendar pri tem velja pravilo, da je namen oviratlona tudi sprostitev, zabava in druženje. In še nečesa ne gre pozabiti: pri oviratlonu čas ni pomemben in ura ne bo nikomur nadležno tiktakala, zato se bodo lahko oviratlonci še toliko bolj prepustili užitkom, adrenalinu in enkratnim doživetjem.

Oviratlon znova z dobrodelno noto
S takšnim konceptom športnega udejstvovanja, ki daje velik poudarek medsebojni pomoči in solidarnosti, želijo oviratlonci spomniti, da tudi sicer v življenju največ štejejo vrednote, kot so sodelovanje, nesebična pomoč, prijateljstvo in skupinski duh, saj je na ta način premagovanje vsakodnevnih izzivov veliko lažje.

Da bi te vrednote še bolj spodbujali, bo Športno društvo Oviratlon tudi letos en evro od vsake prijavnine podarilo otrokom, ki so na rehabilitaciji v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu RS Soča. URI – Soča bo zbrana sredstva namenila za nakup pripomočkov za delovno terapijo in senzomotorično integracijo.

Prijave še do petka, 19. junija
Na Oviratlon Pokljuka 2015 se je mogoče vse do petka, 19. junija, prijaviti preko spletne strani www.oviratlon.si, in sicer v dveh kategorijah:
- ekipe: družba prijateljev, sodelavcev lahko sestavi svojo ekipo, si izmisli izvirno ime in se skupaj poda oviram na proti, ali
- posamezniki: v tem primeru se bo udeleženec na progo podal sam, kar pa ne pomeni, da z oviratlonci in oviratlonkami na progi ne bo mogel sodelovati oz. si pomagati.

Prijavnina znaša 30 EUR, več informacij pa je na voljo na Oviratlon spletni strani.

Reportažo iz oviratlona v Murski Soboti pa si lahko ogledate tukaj.

Foto: Polona Avanzo, Veronika Savnik, Damjan Končar, Klemen Brumec


Več v Slovenija