Prikaze avtohtonih pustnih likov zaključili kurenti

Prikazi obredja tradicionalnih etnografskih likov, ki so potekali že od 24. februarja, so se končali v ponedeljek, ko so se v spremstvu Dubrovniških mestnih stražarjev predstavili še Kurenti. Prikazi likov na Mestnem trgu so bili paša za oči, saj so prikazali mističnost pustnih likov na Ptuju, njihove tradicionalne oprave in obredje.

torek, 5. marec 2019 ob 15:28

Nevladniki predsedniku vlade: »Končajte več kot 30-letno bitko za Muro!«

V sredo, 27. februarja 2019, je potekel rok za podajo pripomb na Osnutek Uredbe o prenehanju veljavnosti Uredbe o koncesiji za rabo vode za proizvodnjo električne energije na delu vodnega telesa reke Mure od Sladkega Vrha do Veržeja. Podporo razveljavitvi Uredbe za gradnjo 8 hidroelektrarn na reki Muri je izkazalo 100 znanstvenikov in več kot 100 organizacij iz Slovenije in Evrope. »Glede na to da je razglašena Biosfera, je razveljavitev uredbe nujni in logični naslednji korak. Podporniki ...

torek, 5. marec 2019 ob 12:11

Na Fašenku po Tomaževsko se je predstavilo 22 skupin

V soboto, 2. februarja, je Tunstično društvo Sveti Tomaž pripravilo pustno povorko »Fašenk po Tomaževsko«. V pustni povorki je nastopilo 22 skupin - 11 otroških (2 skupini vrtca in 9 skupin iz OŠ Sveti Tomaž) in 9 odraslih skupin, katere je ocenjevala petčlanska komisija v sestavi Mirko Lovrec - predsednik komisije, Barbara Podgorelec - predstavnica JSKD OI Ormož, Irma Murad - ravnateljica OŠ Sveti Tomaž, Marta Breznik - predstavnica ŠD Sv. Tomaž in Janko Vrbančič - predstavnik ...

torek, 5. marec 2019 ob 11:53

Med vožnjo na vozilo padlo drevo

V ponedeljek, 4. marca, okoli 15.20 je 54-letni moški vozil osebni avtomobil iz smeri Kidričevega v smeri glavne ceste Hajdina - Slovenska Bistrica. V križišču s to cesto je zavijal v levo, proti Slovenski Bistrici, ko je na njegovo vozilo padlo drevo, o čemer smo že poročali. Voznik je ostal ukleščen v vozilu. Iz njega so ga s tehničnim posegom rešili gasilci. Hudo poškodovanega so z reševalnim vozilom prepeljali v UKC Maribor, so sporočili iz PU Maribor.Zaradi intervencije ...

torek, 5. marec 2019 ob 10:39

Padel s traktorske prikolice, nato pa mu je noge stisnilo ob notranji del blatnika traktorja in kolo

V ponedeljek, 4. marca, okoli 13.05 je 65-letni moški vozil kmetijski traktor s priklopnikom po regionalni cesti iz smeri Zagorcev proti Juršincem. Ko je v Sakušaku v križišču zavijal levo, na lokalno cesto v smeri Bakovcev, je s traktorskega priklopnika padel 61-letni moški, ki je do tedaj stal na njem. Slednji je padel na desno zadnje kolo traktorja, nato pa mu je noge stisnilo ob notranji del blatnika traktorja in kolo, so sporočili iz PU Maribor.

torek, 5. marec 2019 ob 10:33

Magi dvakratni balkanski prvak

V Istanbulu je bilo končano balkansko prvenstvo v atletiki za veterane v dvorani. Nastopilo je 541 atletov iz 11 držav v starosti od 35 let naprej po pet let v kategoriji. Najstarejši tekmovalec je bil predstavnik Grčije, Konstantinos Chatziemmanouil star 91 let. Med 25. atleti iz Slovenije (17 moških in 8 žensk) je bil najstarejši Miroslav Rant iz Kranja star 87 let. Tekel je 60, 200 in 400 metrov. Tekmovanje je potekalo v veliki atletski dvorani v Istanbulu v Turčiji, ki lahko sprejme ...

torek, 5. marec 2019 ob 10:11

Maškare žurale na največjem plesu pustnih mask

V soboto je Karnevalska dvorana na Ptuju doživela pustni vrhunec z Velikim karnevalskim balom. Številni obiskovalci so se namaskirani udeležili plesa in s svojimi maskami sodelovali v izboru najboljše. Veliki karnevalski bal v okviru Kurentovanja na Ptuju velja za največji tovrstni ples pustnih mask v Sloveniji in v tem delu Evrope.

ponedeljek, 4. marec 2019 ob 22:52

V tretji sezoni šova The Biggest Loser Slovenija bo hujšala tudi Vesna iz Polenšaka

V ponedeljek se je na Planet TV pričela nova sezona šova The Biggest Loser Slovenija, kjer se dvanajst tekmovalcev podaja v boj s kilogrami in za glavno nagrado. Zmagovalca šova namreč čaka tisoč evrov za vsak izgubljen kilogram oz. največ 50 tisoč evrov.

ponedeljek, 4. marec 2019 ob 21:37

Drevo padlo na vozilo in ukleščilo voznika

V ponedeljek na vzhodu in jugu Slovenije ter v višjih legah piha močan jugozahodni veter, sunki po nižinah pa presegajo 70 km/h. Razglašen je tudi oranžni alarm, veter pa bo ponoči oslabel in ponehal. Veter je tako čez dan povzročal kar nekaj preglavic, ko se je podrlo več dreves, tudi posadka helikopterja, ki je posredovala v Sakušaku, se je morala spopadati z močnimi sunki vetra.

ponedeljek, 4. marec 2019 ob 18:58

Tudi obmejno občino Razkrižje obiskali kurenti

V petek, 1. marca, so na Razkrižju že v jutranjih urah zaslišali zvonce, ki so naznanjali prihod kurentov. Najprej so jih obiskali kurenti iz Gačnika pri Pernici. Ustavili so se pri občinski upravi in županu, nato so pot nadaljevali do Osnovne šole Janeza Kuharja Razkrižje in vrtca pri OŠ Razkrižje. Obiskali so še zdravnika dr. Davorina Kolarića in Lekarno Špringer ter nato nadaljevali pot po bližnji okolici.

ponedeljek, 4. marec 2019 ob 16:57